Acasă Stirile zilei Masurarea IQ-ului nu este suficienta pentru aprecierea inteligentei globale!

Masurarea IQ-ului nu este suficienta pentru aprecierea inteligentei globale!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii britanici au aratat experimental ca masurarea IQ-ului nu este suficienta pentru evaluarea inteligentei globale a unui om, potrivit maxisciences.com.

Se pare ca un IQ ridicat nu este neaparat sinonim cu inteligenta, arata un studiu desfasurat recent de cercetatori britanici si publicat in revista ‘Neuron’. Pana sa ajunga la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au examinat rezultatele unui test de inteligenta lansat de Daily Telegraph si New Scientist acum doi ani si efectuat de peste 110.000 de internauti. Continand intrebari personale legate de modul de viata si pregatirea scolara, testul de circa 30 de minute si 12 probe trebuia sa puna in lumina capacitatile de memorie, gandire, atentie si planificare ale subiectilor.

In plus, cercetatorii au scanat creierele a 16 voluntari in timp de efectuau testul. Au constatat mobilizarea a trei circuite cerebrale diferite, fiecare rezervat unui tip de inteligenta. Luand in considerare gama completa a capacitatilor cognitive testate, autorii au aratat ca nivelurile variabile de reusita ale participantilor se puteau explica doar prin combinarea a cel putin trei tipuri de inteligenta si nu prin masurarea uneia singure, cum ar fi IQ-ul.

“Nu se pot reduce capacitatile cognitive la mai putin de trei componente – memoria pe termen scurt, gandirea si o componenta verbala. Cunoastem toti oameni care au gandire slaba, dar amintiri bune sau fantastice competente lingvistice”, spune dr Highfield, unul din autorii studiului.

Cercetarile au mai aratat ca jocurile de ‘brain training’ (antrenare a creierului), practicate in mod regulat de unele persoane, par a nu schimba nimic din perfomanta lor globala, ca adeptii jocurilor informatice au scoruri mult mai ridicate la gandire si memoria pe termen scurt si ca persoanele fumatoare si cele anxioase au scoruri mai slabe in ultimul domeniu mentionat.

“Cand este vorba despre cel mai complex lucru cunoscut – creierul uman -, ideea conform careia exista o singura masura a inteligentei nu poate fi decat gresita”, conchide dr Highfield.

Sursa: agerpres.ro