Aproximativ jumatate dintre romani (49%) au cheltuit pentru Craciunul din acest an sume cuprinse intre 100 si 500 de lei, doi din zece romani au cheltuit cel mult 1.000 de lei, iar 6% au alocat pentru aceasta sarbatoare pana in 1.500 de lei.

Sume mai mari au alocat doar 5% dintre romani, in timp ce 17% au cheltuit pentru Craciunul din acest an sub 100 de lei, conform unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si StrategieIRES.

Pentru 40% dintre respondenti, bugetul alocat pentru Craciunul din acest an a fost mai mic decat cel din 2011, pentru o treime dintre cei chestionati suma alocata a fost la fel cu cea cheltuita in urma cu un an, iar un sfert dintre respondenti au spus ca anul acesta bugetul lor pentru Craciun a fost mai mare decat cel de anul trecut.

Studiul semnaleaza ca 12% dintre romani au recunoscut ca bugetul din acest an nu le-a permis nici macar strictul necesar pentru Craciun, alti 27% au spus ca banii pe care i-au avut la dispozitie nu le-au fost suficienti si au fost nevoiti sa renunte la multe produse, 32% au sustinut ca suma disponibila le-a ajuns, cu anumite restrictii, iar pentru 27% dintre romani banii pe care i-au avut au fost suficienti pentru a cumpara tot ce a fost nevoie.

Peste jumatate dintre romani (57%) considera ca actuala criza economica le-a afectat mult (28%) ti foarte mult (29%) modul in care petrec Craciunul. 14% sustin ca nu sunt afectati deloc in aceasta privinta, iar unul din trei romani se declara putin afectat de criza economic atunci cand vine vorba de Craciun.

Trei sferturi dintre romani au cumparat in acest an cadouri pentru cei dragi, de Craciun, 57% dintre cei chestionati au primit, la randul lor cadouri.

In 2012, romanii si-au petrecut Craciunul in tara (99%), 88% dintre ei au optat sa ramana acasa, iar 8% au mers in vizite. Familia a fost compania preferata pentru petrecerea serii de Ajun, 88% dintre participantii la studiu au fost de Craciun alaturi de aceasta, iar 4% au petrecut sarbatoarea in compania prietenilor. Totusi, 6% dintre respondenti au declarat ca au petrecut singuri seara de Ajun.

Studiul Institutul Roman pentru Evaluare si StrategieIRES a fost realizat in data de 27 decembrie 2012, pe un esantion de 1.145 persoane de 18 ani si peste si are o marja de eroare de plus/minus 2,9%.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.