Premierul olandez Mark Rutte a prezentat reginei demisia Guvernului său minoritar de centru-dreapta. Premierul s-a întâlnit cu regina Beatrix, şeful statului, la ora 14.00 (15.00 ora României), la Haga, pentru a o informa despre „situaţia politică actuală”, a anunţat luni dimineaţa serviciul de presă al Executivului.

Negocierile cu privire la reducerea deficitului public, declanşate la 5 martie, au eşuat sâmbătă. Wilders a părăsit masa negocierilor, rupând acordul de susţinere care lega Partidul Libertăţii (PVV) de Guvernul minoritar, pus în aplicare din octombrie 2010.

Alegerile legislative anticipate par „evidente”, aprecia sâmbătă după-amiaza Rutte, care a convocat pentru luni dimineaţa un Consiliu al Miniştrilor extraordinar.

Negocierile între partidul liberal (VVD) al lui Rutte, creştin-democraţii din CDA şi PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit să permită realizarea unor economii în valoare de 16 miliarde pentru 2013, în vederea respectării normelor zonei euro în materie de deficit public. Însă Wilders a refuzat să aprobe măsurile, care, în opinia sa, ar fi scăzut prea mult puterea de cumpărare a olandezilor.

Partidul lui Wilders, eurosceptic şi islamofob, susţinea Guvernul în Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, din cele 150 câte numără Camera inferioară, până la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.