Marele mister din centrul Pamantului! Se schimba tot ce stia pana acum! VIDEO – Cap Limpede

Marele mister din centrul Pamantului! Se schimba tot ce stia pana acum! VIDEO

Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!

Cercetatorii sustin ca au o noua teorie in ceea ce priveste centrul Pamantului, indicii care pot schimba tot ce s-a stiut pana acum.

Cercetatori din China si Statele Unite spun ca in nucleul planetei noastre se afla un alt nucleu, o sectiune distincta, solida, insa complet diferita fata de ceea ce se stia pana acum, scrie BBC News.

Neputand fora la o asemenea adancime, continutul acestui nucleu este inca un mister.

Echipa de cercetatori sustine insa ca in acest nou nucleu cristalele de fier sunt dispuse diferit fata de nucleul cunoscut. Acestea sunt aliniate in directii diferite in cele doua straturi, ceea ce sugereaza ca ceva s-a intamplat la un moment dat in istoria Terrei si a dus la o schimbare a campului magnetic al planetei. Cel mai probabil, acest moment a fost undeva in urma cu 500 de milioane de ani. In acel moment, s-a trecut de la o orientare est-vest (axa ecuatoriala) la una polara (axa nord-sud).

Nucleul descoperit a inceput sa se solidifice in urma cu circa un miliard de ani si continua sa creasca cu aproximativ 0,5 milimetri anual. Fenomenul s-a produs datorita modului de propagare a undelor seismice prin straturile Pamantului.

Cea de-a doua parte a nucleului, necunoscuta pana in prezent, se afla la o adancime de mai bine de 5.000 de kilometri, se mentioneaza intr-un raport publicat de jurnalul Nature Geoscience.

Loading...

Sursa: jurnalul.ro

Citeste caplimpede

Marele mister din centrul Pamantului! Se schimba tot ce stia pana acum! VIDEO was last modified: martie 6th, 2015 by Elena Tudor

Ti-a placut articolul? Trimite-l unui prieten!
spre

Share Page

Close