Sfaturi importante pentru alegerea unui ulei de calitate
Un criteriu relativ sigur ramane pretul. Cu cat platesti mai mult pentru o sticla de ulei de masline extravirgin, cu atat sansele sa fie cu adevarat de calitate sunt mai mari.
Cumpara doar uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare sau in butoiase metalice, fiindca lumina afecteaza calitatea produsului.
Culoarea uleiului de masline propriu-zis nu este un criteriu al calitatii produsului. Acesta difera de la verde la auriu datorita maslinelor folosite.
Mirosul si gustul, in schimb sunt criteriile poate cele mai importante in alegerea uleiului de calitate. Evita-l pe cel care miroase a ranced, a mucegai, care are gust metalic, de ars sau de carton. Gustul uleiului de masline extravirgin real este puternic, fructat, piperat, amar si uneori inecacios. Aciditatea uleiului extravirgin trebuie sa fie sub 0,8.
E bine sa cumperi uleiul de masline cat mai aproape de data de culegere a maslinelor (unele sticle au inscrisa data recoltarii maslinelor). Daca nu au precizata aceasta data, uita-te dupa data expirarii. Termenul de valabilitate ar trebui sa fie de doi ani de la data imbutelierii.
Studiile realizate indica faptul ca odata cu trecerea zilelor, saptamanilor, lunilor si anilor, dupa recoltare continutul de polifenoli din masline si uleiul de masline se diminueaza.Beneficiile aduse sanatatii de uleiul de masline sint in proportie de 99% legate de prezenta acestor polifenoli.
„Trebuie sa ne gandim la uleiul de masline ca la un suc de masline cu o viata de cel mult doi ani”, atrage atentia Selina Wang, director de cercetare in cadrul UC-Davis Olive Center.
Altfel spus, dupa 24 de luni de la recoltarea fructelor, ceea ce inseamna poate 18 luni de la presare si imbuteliere, uleiul de masline nu mai aduce niciun beneficiu sanatatii – este doar o grasime vegetala.