Acasă Sanatate Magazinele vand ulei de masline falsificat! Invata sa deosesbesti uleiul „extra virgin”...

Magazinele vand ulei de masline falsificat! Invata sa deosesbesti uleiul „extra virgin” de facaturile din comert!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Autorul cartii „Extra virginitate: sublima si scandaloasa lume a uleiului de masline”, Tom Mueller sustine ca 70% din uleiul de masline vandut in toate magazinele din lume este amestecat cu uleiuri de slaba calitate, fiind astfel extrem de periculos pentru sanatate.

Iar interesul este mare pentru aceasta diluare, intrucat industria uleiului de masline este de miliarde de dolari anual.

Mueller a facut testul „virginitatii” pentru toate marcile de ulei de masline vandute in Australia si, in urma analizelor, a constatat că nici macar o singura marca de ulei de masline nu era „extra virgina”!

E foarte greu in a spune, doar prin gustare, daca un ulei de masline este cu adevarat „extra virgin”; nici macar expertii n-o pot face. Exista insa un truc prin care puteti afla daca uleiul de masline este unul veritabil.

Testarea uleiului de masline

Uleiul de masline este inflamabil si ar trebui sa fie capabil sa intretina arderea unei lampi. Daca n-o face, inseamna ca nu este ulei de masline extra-virgin.

Un alt test simplu si relevant este urmatorul: pune pe o farfurie un servetel peste care adaugi o lingura de ulei de masline si il lasi 24 de ore si vezi a ce miroase. Apoi ii dai foc si mirosi din nou pentru a vedea daca miroase a masline sau gudron.

Testul frigiderului nu iti arata calitatea uleiului de masline

Mai exista o metoda folosita de multi pentru a depista uleiul de masline falsificat. Este vorba de pastrarea uleiului pentru cateva zile la frigider. Unii consumatori cred ca uleiul este extravirgin in cazul in care acesta incepe sa se solidifice. Cu toate acestea, acest lucru nu este un test precis.

Uleiurile mononesaturate, cum ar fi uleiul de masline se va solidifica in interiorul frigiderului, in timp ce uleiurile polinesaturate, cum ar fi de floarea soarelui si uleiul de sofranas nu se vor solidifica. Noile uleiuri aparute (care nu sunt ulei de masline), cu un continut ridicat de acid oleic, se solidifica. In realitate, acesta este un test pentru a vedea daca uleiul este mononesaturat sau nu, nu este un test prin care sa verificam calitatea uleiului de măsline extravirgin.

Vezi pe pagina urmatoare cateva sfaturi pentru alegerea unui ulei de calitate >>>