Acasă Stirile zilei Ludovic Orban, raspuns pentru patronatele din turism: Deschiderea restaurantelor in spatii inchise...

Ludovic Orban, raspuns pentru patronatele din turism: Deschiderea restaurantelor in spatii inchise este prematura

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, a declarat ca deschiderea restaurantelor in spatii inchise este o masura prematura, care poate duce, potrivit evaluarii de risc epidemiologic pe care a facut-o, la o crestere a numarului de infectari cu noul tip de coronavirus, potrivit Agerpres.

Declaratia premierului a venit ca raspuns la intrebarea potrivit careia unele patronatele din turism anunta ca vor da in judecata Guvernul pentru subminarea economiei nationale, daca restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.

„Ce patronate din turism au dat aceasta declaratie? Patronatele din turism sunt foarte multe. Exista mai multe asociatii patronale in turism cu care eu am avut un dialog constant. Ca se mai naste cate un nazdravan care spune… V-o spun foarte clar, pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele in spatii inchise prezinta un risc epidemiologic major, din cauza, pe de o parte, a numarului mare de persoane care stau in restaurant, a timpului mare petrecut, ca si acesta este un element dupa care judeci riscul epidemiologic, a faptului ca nu se poate purta masca, pentru ca daca mananci, daca servesti masa, normal, nu poti sa porti masca si datorita razei de raspandire a virusului, deci particulele care sunt scoase afara au o raza de raspandire pana la sase metri, adica pot sa infecteze persoane care se afla la masa pe o raza de sase metri. Acesta este adevarul, pe evaluarea de risc epidemiologic: deschiderea restaurantelor in spatii inchise prematura poate sa duca la o crestere a numarului de infectii”, a declarat Orban.

Seful Executivului a precizat ca, deocamdata, s-a permis deschiderea teraselor, iar cei care au hoteluri, aproape toti au si terase, deci pot asigura servirea mesei in aceste spatii sau in sistem de room-service.

„Deocamdata, sunt terasele deschise, oamenii au aceasta ocazie. Cei care au hoteluri, aproape toti au terase, pot sa asigure servirea mesei in terase sau servirea mesei in sistem de room-service. Este riscant in momentul de fata sa dai drumul la aceasta masura. Daca urmariti, in general, am permis reluarea acelor activitati in prima faza care se desfasoara in aer liber, in a doua faza, care prezinta, chiar daca se desfasoara in spatiu inchis, un risc epidemiologic mai mic”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a mentionat ca, daca lucrurile vor merge bine pana la 1 iulie, au fost gandite si alte masuri de relaxare.

„Sigur ca daca lucrurile vor merge bine pana la 1 iulie, deja am gandit si dupa 1 iulie o etapa de relaxare care va cuprinde cea mai mare parte a activitatilor, in care se va permite reluarea celei mai mari parti a activitatilor. Sigur, vor ramane activitatile care presupun foarte multi oameni in spatii inchise, mai ales, dar si in spatii deschise, unde exista risc de contaminare si, mai ales, unde nu exista trasabilitate”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Patronatele din turism anunta ca vor da in judecata Guvernul pentru subminarea economiei nationale, daca restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.

„Patronatele din turism intentioneaza sa actioneze Guvernul in instanta pentru subminarea economiei nationale, daca restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, data incepand cu care peste 500.000 de romani și-au achizitionat deja servicii de cazare in tara, cu mese incluse, care nu pot fi prestate in aceste conditii.

Chiar și o intarziere cu doua saptamani a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune Romania in mare dezavantaj competitiv fata de alte tari din zona, care au ridicat deja aceste restrictii și, in același timp, arunca in faliment mai mult de doua treimi dintre hotelurile din tara”, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) citat de Mediafax.