Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis, mesaj dur pentru parlamentarii social democrati: In fata unei boli...

Klaus Iohannis, mesaj dur pentru parlamentarii social democrati: In fata unei boli ori esti precaut, ori esti prost

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca isi doreste o stare de alerta „mai supla”, dar care sa contina anumite prevederi obligatorii, printre care portul mastii in interior, distantarea sociala si masurile de igiena. Presedintele a facut apel la politicieni sa voteze prelungirea starii de alerta si sa nu „fuga dupa voturi”.

Declaratiile integrale ale presedintelui Iohannis

Jurnalist: Buna ziua. Am vazut astazi ca cei din cadrul Partidului Social Democrat au reafirmat ca nu vor vota pentru o eventuala prelungire a starii de alerta. Care este mesajul dumneavoastra acum?

Klaus Iohannis: Mesajul este exact acelasi pe care l-am dat si acum cateva zile: nu ne dorim acest lucru, nu ne-am dorit aceasta epidemie, aceasta pandemie, ea a venit peste noi indiferent ca am avut o guvernare sau alta. Eu, sincer, sunt foarte multumit ca am avut o guvernare liberala, cu care impreuna am putut sa gestionam aceasta epidemie si vreau sa resubliniez: Guvernul, autoritatile au facut tot ce a trebuit si au luat masurile corecte si in timp.

Acum, din pacate, nu s-a terminat. Cu totii ne-am fi dorit sa scapam mai repede de epidemie. Ati vazut si astazi, din pacate, avem peste 200 de noi cazuri. Deci nu putem sa vorbim despre fosta epidemie. Este inca in comunitate virusul si pentru ca Guvernul sa aiba parghiile necesare sa ia masurile atunci cand se impun, dupa parerea mea, este nevoie de prelungirea starii de alerta.

insa vreau sa fac aici o remarca, care sper sa fie bine inteleasa. Eu nu imi doresc sa se prelungeasca starea de alerta cu masurile care acum sunt in vigoare toate. Eu vreau o varianta mai simpla, mai supla, care contine exact acele lucruri care trebuie sa ramana obligatorii, de exemplu portul mastii in interior – suntem in exterior – deci portul mastii in interior, distantarea, masurile de igiena. Gandiţi-va ca fara acest instrument al starii de alerta, ministrii nu mai pot emite ordine care sa vina in sprijinul medicilor si in sprijinul sanatatii publice, deci sunt motive practice, care ne fac sa credem ca trebuie sa continuam.

Sigur, masurile de relaxare pe care si eu le-am anuntat vor fi luate, deci nu ne gandim sa ne intoarcem in timp, vrem sa mergem mai departe, dar trebuie sa fim prudenti si pentru acesta, in continuare, eu fac apel la parlamentari sa inteleaga ca aici nu putem sa ne targuim pe voturi, ci este vorba de sanatatea oamenilor si de o justa masura, repet, o justa masura, lucru pe care l-am solicitat si Guvernului. Daca si unii si altii vor face ceea ce este bine pentru romani, atunci lucrurile vor merge.

Jurnalist: Ar fi suficienta prelungirea cu 15 zile a starii de alerta?

Klaus Iohannis: Vedeti ca sunt masuri care probabil vor trebui impuse si in viitor, nu doar 15 zile. Daca lucrurile merg bine si sper sa mearga asa, atunci vom avea dupa doua saptamani inca o faza de relaxare. Ne gandim sa mai permitem si alte activitati, care chiar acum inca nu sunt posibile. Dar, de exemplu, portul mastii sau distantarea sau ordinele comune ale ministrilor ca sa reglementeze anumite domenii, in domeniul medicinei, in domeniul invatamantului si asa mai departe, acestea sunt necesare in continuare. Ele reglementeaza, nu afecteaza viata oamenilor in sensul ca nu permit activitati, pana la urma, aproape toate activitatile vor fi posibile, dar fara acest instrument, niciun guvern nu poate sa reactioneze atunci cand apare o problema. Gandiţi-va ca apare undeva un focar de infectie, se reaprinde intr-o localitate infectia.

Fara un instrument, Guvernul nu poate sa faca nimic, nu poate nici sa declare carantina, nu poate sa ia masuri care atunci impun o interventie. Am vazut cu totii ca sunt unii politicieni care probabil mai mult fug dupa voturi decat dupa sanatatea romanilor, care spun ca putem sa ne relaxam cu totul si ca nu este nevoie de aceste masuri si ca sa vina specialistii cu dovezi. Pai nu va suparati, ce fel de dovezi asteapta ei, altele decat cele care sunt comunicate zilnic: 237 de noi infectati de ieri pana astazi, peste 150 de persoane la terapie intensiva acum, la momentul in care vorbim. Avem, iarasi, din pacate, noi si noi decese. Deci epidemia este intre noi, virusul este in comunitate. Orice ratiune normala ne spune sa fim precauti. in fata unei boli esti precaut sau esti prost, una din doua.

Jurnalist: Numarul mare de infectari ar trebui sa fie un semnal de alarma? Aveti un mesaj pentru romani?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Da. S-a constatat peste tot ca atunci cand incep sa intre in vigoare masurile de relaxare, numarul de persoane infectate creste un pic. De asta tot reiau apelul meu spre protectie, atentie si luat masuri care ne permit sa actionam.

Ulterior presedintele a revenit asupra declaratiilor in care a sustinut ca „in fata unei boli ori esti precaut, ori esti prost”. Presedintele si-a cerut scuze celor care ar fi putut sa se simta lezati de declaratia respectiva.

In final, vreau sa ma refer la o afirmatie care am facut-o cu putin timp inainte si deja unii au scos-o din context si incearca sa o foloseasca. Daca cineva, prin acea afirmatie a mea, s-a simtit lezat, imi cer scuze public. Nu m-am referit nici la persoane care sunt pacienţi sau posibili pacienti, nu m-am referit nici la persoane care nu au informatie, am vrut sa atrag atentia asupra pericolului manipularii, fiindca in discutia pe care am avut-o cu dumneavoastra a fost vorba despre oameni care sunt informati, care cunosc datele despre epidemie si mie mi se pare inadmisibil ca o persoana publica, care cunoaste datele problemei, sa incerce sa duca actiunile autoritatilor, ingrijorarile oamenilor in ridicol.

Nu pot sa accept ca in Romania, unde am avut si astazi foarte multi noi bolnavi de COVID-19, unde avem peste 1.300 de persoane decedate de aceasta boala, sa umble unii prin spatiul public si sa spuna ca cineva a ascuns datele, ca cineva ar trebui sa raspunda, ca ar trebui sa ne relaxam cu totii si sa ne vedem de treaba. Asa ceva nu se poate!

Acesti oameni, care cunosc datele problemei si incearca sa manipuleze intr-un mod inadecvat opinia publica, trebuie cumva aratati cu degetul ca sa isi revina, nu pentru altceva. Deci important este sa nu dam crezare informatiilor false, sa nu dam crezare manipularilor si, foarte important pentru toata lumea, sa ne informam si sa luam de bune informatiile publice care se dau. in fiecare zi se dau toate informatiile publice.

Nu exista alte informatii decat cele pe care le aflam zilnic la ora 13:00, prin comunicate de presa. inca o data, daca am fost gresit inteles, imi cer scuze, nu am dorit sa lezez pe nimeni, dar cred ca este bine ca si eu sa atrag atentia asupra unei posibile incercari de manipulare a opiniei publice, intr-un mod destul de nepotrivit si cu singurul scop de a vana cateva voturi, fiindca, nu-i asa?, vin alegerile.