Acasă Stirile zilei Ludovic Orban a anuntat noi masuri de relaxare care vor intra in...

Ludovic Orban a anuntat noi masuri de relaxare care vor intra in vigoare de la 1 iunie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Ludovic Orban a anuntat joi seara noi masuri de relaxare care vor intra in vigoare de la 1 iunie. Masurile au fost decise de Consiliul National pentru Situatii de Urgenta si vor fi adoptate prin Hotarare de Guvern. „Am convocat a doua sedinta de Guvern din aceasta saptamana cu cateva obiective clare. Odata cu intrarea in starea de alerta, am prevzut un plan de relaxare gradual, treptat, care sa permita ridicarea restrictiilor pas cu pas in diferite domenii”, a anuntat premierul, la inceputul sedintei de guvern.

Astfel, de la 1 iunie se ridica interdictiile de deplasare a persoanelor in afara localitatilor si a zonelor metropolitane.

Tot de la 1 iunie se reia transportul rutier si feroviar international de persoane.

De la 1 iunie se permite accesul pe plaja al persoanelor, cu conditia sa le fie asigurate sezlonguri distantate la 2 metri, daca este vorba despre familii diferite.

De la 1 iunie se deschid si terasele, cu distantare de 2 metri intre mese si nu mai mult de 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite.

Un alt set de masuri vizeaza competitiile sportive, care se vor putea relua in aer liber, dar fara spectatori. Este valabil si pentru bazinele de inot, inchise sau descoperite, unde va fi permis accesul sportivilor pentru competitii si pregatire, desigur, cu respectarea unor norme de distantare. Pregatirea sportivilor profesionionisti va fi permisa in spatii inchise, cu respectarea unei distantari de 7 metri.

De asemenea, de la 1 iunie va fi permisa desfasurarea concertelor si spectacolelor in aer liber, dar nu cu mai mult de 500 de spectatori si cu o distantare de 2 metri intre participanti. De asemenea, spectatorii vor trebui sa poarte masti. Vor fi stabilite prin ordin comun de ministri si conditiile pentru desfasurarea de spectacole de tip drive-in, a anuntat premierul Ludovic Orban.

Presedintele Klaus Iohannis anuntase joi, dupa o sedinta la Palatul Cotroceni cu premierul Ludovic Orban si cu mai multi ministri ai cabinetului, care sunt masurile de relaxare care vor intra in vigoare de la 1 iunie.

Ulterior, premierul Ludovic Orban a convocat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru a pune la punct aceste decizii.

„Primul punct important pe ordinea de zi este hotararea de guvern care modifica HG privind instituirea starii de alerta, mai precis vom modifica Anexa 3, pentru a permite relaxarea in mai multe domenii de activitate. inainte de sedinta de guvern am avut reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. La reuniunea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta am adoptat Hotararea nr. 26, care este baza proiectului de modificare a HG privind instituirea starii de alerta si care cuprinde toate masurile de relaxare care sunt propuse a fi introduse in cadrul Anexei 3 aferenta hotararii de guvern”, a declarat Ludovic Orban la inceputul sedintei de guvern din seara de 28 mai.

Masuri de relaxare de la 1 iunie. Hotararile adoptate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta

Art.1 (1) incepand cu data de 1 iunie se permite organizarea si desfasurarea competitiilor sportive in aer liber, fara spectatori, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(2) incepand cu data de 1 iunie se permite organizarea si desfasurarea in bazine acoperite sau aflate in aer liber, a activitatilor de pregatire fizica a sportivilor profesionisti si a competitiilor sportive, fara participarea spectatorilor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(3) incepand cu data de 1 iunie se permite desfasurarea, de catre sportivii profesionisti, a activitatilor de pregatire fizica in spatii inchise, cu respectarea regulilor de distantare intre participanti, astfel incat sa se asigure minim 7 mp/persoana si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului si sportului si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 43 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

(4) Masurile prevazute la alin. (1) si (3) nu se aplica activitatilor de pregatire si competitiilor sportive din domeniul sporturilor de contact.

Art. 2 incepand cu data de 1 iunie, este permisa organizarea si desfasurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale in aer liber, precum si a festivalurilor publice si private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune aflate la distanta de minimum 2 metri, unul fata de celalalt, purtarea mastii de protectie si respectarea conditiilor stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii si ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 44 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 3 incepand cu data de 1 iunie, se ridica restrictiile/interdictiile privind deplasarea persoanelor in afara localitatii/zonei metropolitane.

Art. 4 incepand cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania, cu respectarea conditiilor stabilite potrivit art. 32,34 si 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 incepand cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru toate cursele efectuate de catre operatorii de transport din si catre Romania, cu respectarea conditiilor stabilite potrivit art. 32, 35 si 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 6 incepand cu data de 1 iunie, se permite prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante de minimum 2 m intre mese si participarea a aximum 4 persoane la o masa, daca sunt din familii diferite, si cu respectarea masurilor de protectie sanitara stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si presedintelui Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 7 incepand cu data de 1 iunie, accesul persoanelor pe plaje se realizeaza doar cu asigurarea obligatorie de sezlonguri pentru fiecare dintre persoanele prezente, asigurarea unei distante de minimum 2 m intre sezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite si cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri, ministrului sanatatii si ministrului mediului,apelor si padurilor, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 8 incepand cu data de 1 iunie, se permite organizarea de spectacole de tip drive-in, ocupantii unei masini fiind membri aceleiasi familii, masurile de protectie sanitara fiind stabilite prin ordin comun al ministrului culturii si al ministrului sanatatii, emis in temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.

Art. 9 Prezenta Hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.