Acasă Sanatate Avertismentul medicilor: 30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea o perioada...

Avertismentul medicilor: 30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea o perioada insemnata probleme respiratorii cronice

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un nou scenariu ingrijorator care vine de la Societatea Italiana de Pneumologie si vizeaza inclusiv pacientii tineri: 30% din persoanele vindecate de coronavirus vor avea cel putin sase luni probleme respiratorii cronice.

Practic, cicatricea lasata pe plamani de COVID-19 poate duce la probleme respiratorii ireversibile si vor constitui o noua patologie in viitor, scrie la La Repubblica, citata de Mediafax.

Luca Richeldi, presedinte al Societatii Italiene de Pneumologie, avertizeaza ca este vorba de o „noua urgenta sanitara” si va fi nevoie de consolidarea sectiilor de Pneumologie .

„La multi pacienti COVID-19 care au fost internati sau intubati observam dificultati de respiratie dupa externare care ar putea dura mai multe luni, iar datele anterioare colectate arata ca supravietuitorii bolii, la distanta de sase luni, au avut inca anomalii pulmonare vizibile si modificarile ale functiei respiratorii. Este vorba despre o capacitatea respiratorie mai redusa, rezistenta mai slaba a muschilor si, mai presus de toate, o rezistenta mai mica la efort”, spune Richeldi.

Practic, problemele respiratorii ar putea sa apara chiar si dupa o simpla plimbare.

„Aceste probleme au aparut si la pacientii tineri, cu o incidenta cuprinsa intre 30 si 75% din cazurile evaluate”, a spus pneumologul Angelo Corsico.

in Pavia, o clinica post-COVID dedicata pacientilor externati din Policlinica San Matteo este deja activa din 27 aprilie, adauga Corsico. Datele preliminare dupa analizele facute la cei de aici par sa confirme primele observatii din China cu privire la COVID-19: mai multi pacienti externati au inca insuficienta respiratorie cronica si alte probleme.