Acasă Sanatate Lucrezi NOAPTEA? Nu mai MANCA asa ceva de acum incolo!

Lucrezi NOAPTEA? Nu mai MANCA asa ceva de acum incolo!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Daca obisnuiesti sa lucrezi noaptea sau chiar de asa natura ai serviciul, ar trebui sa nu mai mananci urmatoarele alimente din lista de mai jos pentru a nu avea probleme grave de sanatate in viitorul apropiat.

Ne referim exact la alimentele bogate in fier, deoarece fierul continut in acestea deregleaza „ceasul intern” al organismului, afectand modul in care ficatul regleaza anumite procese metabolice, ceea ce mareste riscul aparitiei unor afectiuni grave.

Cercetatorii au descoperit, recent, ca alimentele bogate in fier, consumate noaptea, deregleaza ceasul intern al ficatului, care ajuta, prin altele, la mentinerea constanta a nivelului de glucoza in sange (glicemia), pentru a asigura necesarul de energie al celulelor.

In mod normal, orologiul circadian al ficatului mentine constant nivelul glicemiei in timpul somnului, acest nivel crescand chiar inainte de trezire.

Fierul intervine in aceasta functie a ficatului, ajutandu-l sa controleze strict nivelul glicemiei in conditii obisnuite de viata.

Dar, daca fierul intervine intr-un moment in care organismul este desincronizat, cu ritmul natural perturbat (asa cum se intampla in cazul muncii de noapte, care ne obliga sa fim treji in conditii in care, in mod normal, organismul uman ar fi in starea de somn), atunci aceasta interventie poate duce la niveluri anormale ale glicemiei.

La cei care lucreaza in ture de noapte, ceasul intern al ficatului este deja desincronizat in raport cu cel al creierului, iar consumul de fier amplifica desincronizarea.

Aceasta perturbare poate duce la aparitia unor afectiuni precum obezitatea, diabetul si accidentele vasculare cerebrale, spun cercetatorii de la University of Utah, autorii unui articol pe aceasta tema aparut in jurnalul Diabetes.

Studiul lor a fost realizat pe soareci, carora le-a fost administrat fier in ciclul lor normal de hranire. Fierul din alimentatie a dus la cresterea concentratiei de grupari hem din compozitia hemoglobinei, implicate in transportul oxigenului. Cand gruparile hem se leaga de o proteina implicata in ritmul cricadian, activitatea acestei proteine se intensifica, iar acest fapt determina ficatul sa isi intensifice functia de control al glicemiei. Pe scurt, consumul mare de fier face ca ficatul sa devina mai „strict” in ceea ce priveste reglarea glicemiei.

Acest fenomen interfera cu fluctuatiile normale ale glicemiei, caracteristice sistemului metabolic sanatos, si poate duce la aparitia afectiunilor mentionate mai sus.

Interpretand rezultatele din perspectiva aplicarii lor la om, cercetatorii spun ca, atunci cand persoanele care lucreaza noaptea mananca, in cursul noptii, alimente bogate in fier, acest lucru amplifica desincronizarea intre ceasul intern al ficatului si ceasul principal al organismului, din creier; in asemenea conditii, nu se mai observa variatiile normale ale glicemiei, caracteristice unui organism sanatos care traieste intr-un ritm natural de somn si veghe, iar pe termen lung, aceste anomalii sporesc riscul aparitiei unor probleme de sanatate.

 

Sursa: descopera.ro