Acasă Stirile zilei Bani Lucrezi in Educatie, Politie sau Sanatate? Iata noua grila de salarii!

Lucrezi in Educatie, Politie sau Sanatate? Iata noua grila de salarii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Proiectul noii Legi a salarizarii prevede cresteri semnificative in Educatie si Sanatate, dar si masuri de incurajare pentru cei care sunt dispusi sa lucreze in zone geografice defavorizate. In cazul politistilor, misiunile speciale sau periculoase sunt cele care aduc sporuri insemnate.
Noua lege a salarizarii
Anexele proiectului prezinta veniturile minime si maxime de care pot dispune bugetarii, in functie de studii, merite, vechime sau conditii de munca. In invatamantul superior, meritele pot fi recompensate din fondurile institutiei, noteaza jurnalul.ro, citat de cyd.ro.
Un medic primar dintr-o unitate clinica va avea un salariu cuprins intre 5.636 de lei si 7.018 lei, potrivit proiectului legislativ. Fiecare functie este prevazuta cu cinci grade in care salariul de baza variaza intre cele doua sume. O sora medicala poate avea un salariu cuprins intre 1.947 de lei si 2.424 de lei.

Pentru personalul medical care lucreaza in unitati unde activitatea se desfasoara fara intrerupere, in trei ture, angajatii pot opta fie intre sporul de munca de noapte, fie pentru un spor de 15% din salariul de baza.

Pentru zilele de weekend sau de sarbatori legale lucrate, plata se dubleaza. De asemenea, cei care lucreaza in conditii periculoase – in locuri cu surse de radiatii – pot beneficia de sporuri de pana la 30% din salariul de baza. Un profesor debutant, cu studii superioare de lunga durata, va fi incadrat cu un salariu de 1.923 de lei, in timp ce un profesor cu gradul intai, cu o vechime de 40 de ani, va putea ajunge la un salariu de 4.500 de lei.
Proiectul legislativ prevede si o indemnizatie de pana la 20% din salariul de baza pentru profesorii care accepta sa lucreze in loca-litati izolate. Statutul de localitate izolata va fi stabilit printr-o hotarare de Guvern. De asemenea, cadrele didactice care lucreaza in invatamantul special vor obtine o majorare cu 15% a salariului de baza.

Profesorii vor obtine salariul si in functie de gradatia de merit, care se va stabili prin examen la fiecare cinci ani. In caz de deces, familia profesorului va fi compensata cu echivalentul a cinci salarii, asigurate din bugetul asigurarilor sociale de stat.

In administratia publica, un simplu „operator, controlor de date”, cu studii medii, va avea un salariu cuprins intre 1.558 si 1.940 de lei, in timp ce un director de serviciu, directie, filiala va avea un salariu intre 6.000 si 7.000 de lei. Si aici, angajatii care accepta sa lucreze in zone izolate, stabilite ca atare prin hotarare de Guvern vor beneficia de un spor de pana la 20% din salariul de baza.

Persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel pana la expirarea unei perioade cuprinse intre sase luni si un an, urmand sa dea apoi un examen de promovare in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara.

Proiectul legislativ prevede o majorare cu 12,5% a salariilor personalului din penitenciare. In ce-i priveste pe politisti, un agent cu studii medii va avea un salariu de 1.617 lei, in timp ce un comisar va avea un salariu cuprins intre 2.864 de lei si 3.125 de lei. Politistii vor beneficia, insa, de diferite sporuri in functie de periculozitatea misiunilor lor.

Pentru cei implicati in misiuni speciale (definite ca atare de superiorii din institutie) bonusurile pot urca pana la 50% din salariul de baza.

De asemenea, la pensionare, un politist va primi un ajutor de 20 de salarii de baza. Proiectul legislativ este inca in faza initiala, urmand sa capete o forma dupa negocierile cu sindicatele si verificarile in comisiile parlamentare Impactul bugetar nu a fost inca stabilit.

Presedintele Comisiei de Munca din Senat, senatorul Liviu Pop, a anuntat recent ca fondul de salarii pentru 2016, cand majorarile ar trebui sa intre in vigoare, ar putea fi suplimentat cu noua miliarde de lei fata de 2015 (de la 49 la 58 de miliarde). Exceptand angajatii companiilor controlate de stat, numarul de bugetari din Romania este de 1.186.000, potrivit Ministerului Muncii.

Pragul maxim de salarizare in functiile inalte poate fi atins de angajatii cu studii superioare de lunga durata. 4 ani sau 3 ani de facultate, dupa sistemul Bologna, sunt considerati studii superioare de scurta durata.

Politie
Chestor general: min. 7.070 – max. 7.479
Chestor-sef: min. 6.143 – max. 6.874
Comisar: min. 2.864 – max. 3.125
Inspector: min. 1.947 – max. 2.141
Agent de poli?ie: 1.617

Administratia Publica Centrala
Secretar general: min. 8.607 – max. 9.631
Sef de departament: min. 8.369 – max. 9.364
Sef de serviciu: min. 6.874 – max. 7.692
Consilier, expert: min. 3.994 – max. 4.973

Solde pentru politisti
Agent-sef principal – 287 lei
Agent-sef – 277 lei
Agent-sef adjunct – 267 lei
Agent principal – 257 lei
Agent – 247 lei

Sanatate
Medic primar: min. 5.636 – max. 7.018
Medic specialist: min. 3.664 – max. 4.563
Medic rezident anul VI-VII: min. 3.409 – max. 4.245
Manager spital: min. 9.364 – max. 9.905

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos