Acasă World Lovitura de stat la granita Romaniei! Rusii se pregatesc sa ia puterea...

Lovitura de stat la granita Romaniei! Rusii se pregatesc sa ia puterea in Republica Moldova

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista o ‘probabilitate ridicata’ pentru o lovitura de stat in Republica Moldova, lovitura initiata de fortele proruse prin coordonarea serviciilor secrete ale Federatiei Ruse, avertizeaza grupul analitic Da Vinci AG, citat de agentia de presa Unian.ua.

Potrivit grupului, destabilizarea situatiei din Republica Moldova ar putea fi urmata de aparitia unor ‘focare regionale de tensiuni, care ar include si o parte a regiunii Odesa.’ De asemenea, ‘este posibila destabilizarea situatiei din Romania, pe baza factorului etnic’, se spune pe site-ul grupului, davinci.org.ua, citat de Agerpres.

‘Scenariul de forta in Republica Moldova ar putea actualiza problema ‘caracterului oportun’ al aflarii trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei si intari prezenta acestora in regiune’, avertizeaza grupul.

In materialul postat pe site se spune ca la data de 20 decembrie 2015 la Tiraspol a sosit Gheorghi Meniailo, expert in cadrul Institutului Rus pentru Cercetari Strategice (RISI), deplasarea acestuia avand drept scop ‘imbunatatirea activitatii Centrului Nistru-Prut al RISI’.

Sub coordonarea general-locotenentului Leonid Resetnikov, RISI a fost unul dintre autorii strategiei pentru anexarea Crimeei si ocuparii Donbasului.

‘La ora actuala, exista toate semnele ca se pregateste destabilizarea situatiei in Republica Moldova, organizarea unei lovituri de stat, inlocuirea presedintelui Timofti si initierea de alegeri legislative anticipate, in interesul fortelor proruse’, subliniaza expertii de la Da Vinci AG.

‘Perioada pentru radicalizarea situatiei in Republica Moldova si incercarile Rusiei de a stramtora Romania in aceasta regiune a fost aleasa in mod avizat. Atentia aproape a tuturor jucatorilor din regiune este indreptata spre propriile probleme. UE, si in primul rand Germania, traverseaza o criza socio-politica legata de refugiati; Turcia se confrunta cu atacuri teroriste; Ucraina este ocupata cu negocierile cu Rusia referitor la zonele sale estice’, afirma expertii.

‘Pentru a preintampina interventia Romaniei in conflict, Bucurestiul ar trebui sa fie distras spre rezolvarea unor probleme interne critice. Astfel de probleme ar putea fi activizarea gruparilor radicale maghiare de pe teritoriul Romaniei, care au legatura cu Rusia’, se mai spune in analiza citata.

In opinia autorilor acestei analize, Rusia ia in calcul destabilizarea situatiei in Republica Moldova in acelasi timp cu destabilizarea situatiei din sudul regiunii Odesa, ceea ce i-ar oferi Kremlinului ‘incontestabile avantaje politice, militar-politice, economice si logistice pentru a-si continua planul privind Ucraina’.