Fiecare parinte isi doreste o statura demna de un manechin pentru copilul sau, dar nu mereu acestia ajung la inaltimea dorita de parinti. Se pare ca inaltimea copiilor este influentata de o multime de factori. Rolul principal este jucat de genetica, dar nu sunt de neglijat nici factorii de mediu sau nutritia.

Potrivit New York Times, doctorii folosesc o formula simpla pentru a prevedea inaltimea pe care o va avea un copil la varsta adulta, bazata pe inaltimea parintilor. Formula dateaza din anii ’70 si spune ca un copil va ajunge, la maturitate, la o inaltime situata intr-un interval destul de mic, care poate fi estimat pe baza inaltimii parintilor.

Pentru baieti, formula presupune adunarea inaltimii celor doi parinti, adaugarea a inca 13 centimetri si impartirea la doi. Pentru fete, se aduna inaltimile celor doi parinti, se scad 13 centimetri, si se imparte la doi, scrie Adevarul.

O formula mai complexa este folosita atunci cand diferenta de inaltime dintre cei doi parinti este una extrema. Totusi, formula nu este perfecta. Nu toti copiii unui cuplu, nici macar cei de acelasi sex, nu vor ajunge, la varsta adulta, la aceeasi inaltime.

Potrivit specialistilor, inaltimea ce poate fi atinsa la maturitate scade, in general, pentru fratii mai mici, si acestia cresc mai incet. Se crede ca factorii genetici au o contributie de 60-80% la inaltimea pe care o va atinge un copil la maturitate, fiind urmati de factori care tin de nutritie.

Un studiu din 2000, realizat pe 7.798 de perechi de gemeni adulti din Finlanda, a descoperit ca mostenirea genetica a avut o contributie de 78% la inaltimea la maturitate a baietilor si de 75% la inaltimea la maturitate a fetelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.