Acasă Timp liber Spiritualitate Locul sacru unde femeile nu au voie de mai bine de 1.000...

Locul sacru unde femeile nu au voie de mai bine de 1.000 de ani! Este simbolul crestinatatii

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De mai bine de 1.000 de ani, orice faptura de sex feminin are interzis sa ajunga pe Muntele Athos, unul dintre reperere ortodoxiei, la nivel mondial.

O lege numita legea Avatonului, care dateaza din secolul X, interzice femeilor sa ajunga pe muntele Athos. Mai mult, acestea nu au voie sa se apropie pe o raza 500 de metri de coasta peninsulei grecesti. Motivul? Conform bbc.co.uk, mai marii ordinului calugaresc din peninsula considera ca aceasta este cea mai buna metoda de a pastra celibatul in randul pustnicilor de aici, scrie unica.

O regula si mai stricta interzice nu doar femeilor sa se apropie de acest loc. si vietuitoarele de de sex feminin sunt alungate din preajma manastirilor.

Supranumit si Gradina Maicii Domnului, se pare ca singura femeie care a avut voie sa ajunga pe muntele Athos a fost Fecioara Maria. Acest loc i s-a parut atat de frumos, calm si imbietor, incat a decis ca aici sa isi gaseasca linistea, prin rugaciune, doar barbatii. Se mai spune ca Fecioara ar fi lasat si un blestem ca nici o femeie sa nu puna piciorul ape munte, tocmai ca rugaciunea calugarilor sa fie curata si netulburata.

Sfanta Maria este protectoarea calugarilor de pe muntele Athos. Fara exceptie acestia pot povesti despre minunile facute de mama Mantuitorului la care au asistat in perioada cat au stat la Athos.

Situat in nord-estul Greciei, Muntele Athos reprezinta muntele cu acelasi nume, inalt de 2.033 m, dar si o peninsula denumita la fel cu lungimea de 60 km si latimea curpinsa intre 8 si 12 km, in nord-estul Greciei. Se afla in regiunea greceasca Macedonia Centrala, si este o regiune autonoma, considerata stat monastic, cu capitala la Kareia. Este locul care reuneste 20 de manastiri, 12 schituri si numeroase de chilii sapate in munte, populate de calugarii ortodocsi, 1830 la numar, conform unui recensamant din 2011.