Acasă Life Locul incredibil din romania care pastreaza secretul originii vietii!

Locul incredibil din romania care pastreaza secretul originii vietii!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Descoperita in anul 1986, Pestera Movile din Dobrogea este unica in lume. Aceasta a intrat si in atentia cercetatorilor de la NASA, iar concluziile lor au fost de-a dreptul surprinzatoare.

Pestera Movile este considerata una dintre cele mai importante descoperiri stiintifice ale secolului trecut. “Comoara” din adancuri a fost descoperita accidental de cercetatorul Cristian Lascu.

Se intampla in anul 1986, cand efectua studii asupra solului in vederea construirii unei termocentrale in Mangalia, pe care o comandase Nicolae Ceausescu. Pestera care se intinde pe aproximativ 12.000 de metri patrati i-a fascinat pana si pe cercetatorii de la NASA, care au efectuat, in 1996, o serie de cercetari la fata locului.

PASTREAZA SECRETUL ORIGINII VIETII

Pestera gazduieste cateva zeci de specii noi, printre care si miriapode, pseudoscorpioni, melci si paianjeni. Totusi, vietuitoarele sunt complet diferite fata de “rudele” de la suprafata: au o culoare pala, iar lipsa vederii este compensata de antenele lor uriase, care le ajuta sa se deplaseze pe intuneric.

Extrem de interesant este faptul ca viata din subteran nu depinde in niciun fel de cea de la suprafata, ecosistemul functionand pe baza chimiosintezei.

Pestera pastreaza secretul originii vietii, adapostind un ecosistem unic in lume, perfect inchis si separat de exterior. Vietuitoarele au folosit energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat, specialistii ajungand la aceasta concluzie dupa ce au descoperit un strat de substanta alba, cu o consistenta cremoasa si plin cu microorganisme.

„Cand si cum s-au adaptat vietuitoarele mediului relativ ostil al pesterii a ramas o intrebare fara raspuns. O alta enigma a fost sursa de hrana care alimenta bogata comunitate biologica subterana, deoarece in aceasta caverna nu se infiltreaza apa de la suprafata care sa transporte frunze si lemne putrede, guano sau alte substante organice cu care se multumesc de obicei nepretentioasele vietuitoare subterane”, spun si reprezentantii Primariei Mangaliei.

Dupa ce au studiat fauna din interior, cercetatorii de la NASA au concluzionat ca acesta ar fi singurul loc din intreaga lume unde viata ar continua chiar si in urma unui atac nuclear. Totusi. mediul este toxic pentru oameni. aerul nefiind respirabil.

Ecosistemul ar fi izolat de exterior de aproximativ 5,5 milioane de ani, cand nivelul Marii Negre a scazut considerabil. Cercetatorii au comparat mediul din Pestera Movile cu acela de pe… Marte. Nivelul oxigenului este foarte scazut, atmosfera fiind bogata in dioxid de carbon si metan. Un alt aspect interesant este acela ca sedimentele din subteran nu contin izotopi radioactivi comuni in solul tarii noastre, dupa dezastrul de la Cernobil.

Pentru a nu pune in pericol acesta descoperire de o importanta deosebita, accesul in pestera este interzis. Singurii care pot intra, de maximum doua ori pe luna, sunt cercetatorii, in echipe de cate doua- trei persoane, arata efemeride.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos