Licitatia pentru vanzarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea va avea loc la 31 mai, a declarat Florin Vladan, seful OPSPI, citat de Mediafax. Ministerul Economiei vrea sa vanda intregul pachet de de 54,8% de actiuni detinut la Oltchim.
Pana acum, si-au exprimat interesul pentru controlul celui mai mare combinat chimic al tarii patru companii: TISE (Rusia), Forte (Emiratele Arabe Unite), Rompet Rogas (Romania) si PCC (Germania).
Nu e insa foarte clar ce anume se cumpara si cam cu cat, macar estimativ. Asta pentru ca Oltchim are cu totul alta valoare daca va primi materii prime de la Arpechim (principala sursa de materie prima) sau daca le va cumpara mai scump din alta parte. Astfel, daca va putea fi cumparat si Arpechim cu Oltchim, situatia se schimba complet si pretul de asemenea.
Nu e sigur nici daca actionarii minoritari sau bancile creditoare vor fi de acord cu miscarea si daca nu cumva, cum au mai facut-o pana acum, vor intenta actiuni in justitie.
Singurul lucru sigur cu acest fost mare combinat este ca statul a gestionat afacerea foarte prost, astfel ca s-a ajuns la datorii care se apropie de 600 milioane de euro si pierderi de peste 250 milioane de euro. Cele mai mari datorii sunt catre AVAS (peste 500 milioane de lei plus dobanzi).
Statul a primit aprobare de la UE pentru conversia in actiuni a datoriilor catre AVAS ale combinatului. Cine va decide in ce masura vor fi convertite aceste datorii in actiuni, nici asta nu e inca foarte clar pentru ca s-ar putea ca si minoritarii si bancile creditoare (BCR si Banca Transilvania sunt cele mai importante) sa aiba un cuvant de spus, nu doar statul.
Combinatul are nevoie de aprobarea a 75% dintre actionari pentru conversia datoriilor in actiuni. Conversia totala ar diminua insa participatiile actionarilor minoritari Carlson Ventures si PCC, care s-au mai opus si pana acum conversiei.
Guvernul vrea sa transforme datoriile combinatului catre AVAS in actiuni de pe pozitie de forta fata de actionarii minoritari, urmand sa decida ca operatiunea nu mai trebuie validata si de AGA.
„Privatizarea Oltchim va fi una foarte dificila, pentru ca societatea nu este profitabila„, a afirmat Vladan. Precedenta incercare de vanzare a fost in urma cu noua ani.
Vladan a mai spus ca pana in prezent Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a semnat acorduri de confidentialitate cu cativa investitori interesati de privatizarea combinatului, fara sa ofere detalii.