Acasă Stirile zilei Bani Biogenis, Cord Blood Center si Stem Sure Solutions au pus bazele ARBACS

Biogenis, Cord Blood Center si Stem Sure Solutions au pus bazele ARBACS

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Trei companii implicate in recoltarea si stocarea de celule stem au lansat astazi Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS). Anuntul a fost facut, in cadrul unei conferinte de presa, de reprezentantii firmelor de banking familial: dr. Dorin Pirciog, director general Biogenis, dr. Tudor Panu, director Cord Blood Center si dr. Bogdan Ivanescu, presedintele Stem Sure Solutions.

Firmele membre ARBACS au o cota de piata insumata de 75% si domina topul companiilor cu acest profil din Romania. Potrivit estimarilor reprezentantilor Asociatiei, in cazul a 10% din nasterile care au avut loc in 2011 s-au realizat proceduri de recoltare de sange placentar, ceea ce inseamna ca aproximativ 15.000 de parinti au solicitat ca la venirea pe lume a bebelusului lor sa fie prelevate celule stem. In ceea ce priveste valoarea pietei, ARBACS estimeaza ca s-a ajuns in 2011 la o valoare care se apropie de 20 de milioane dolari.

Scopul infiintarii ARBACS este acela de a facilita accesul viitorilor parinti la servicii medicale de calitate, cu pastrarea unor unor standarde de etica medicala. “Obiectivele noastre vizeaza furnizarea de informatii corecte, mentinerea standardelor de etica medicala, grija permanenta fata de pacient, participarea la politicile de sanatate”, a afirmat dr. Bogdan Ivanescu. La randul sau, dr. Dorin Pirciog a subliniat ca Asociatia este deschisa tuturor celor care doresc sa adere la aceste principii comune. El a adaugat ca recoltarea de celule stem este un domeniu de viitor pentru sistemul medical ;i pentru sanatatea populatiei.

ARBACS este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, apolitica si independenta, care isi propune sa fie un partener al autoritatilor din domeniul sanatatii si al comunitatii medicale, contribuind activ la crearea unui sistem sanitar performant. Este prima organizatie non-guvernamentala la nivel national care va promova si apara desfasurarea in cadrul legal precum si pe principii morale, etice si stiintifice a activitatii companiilor care se ocupa cu stocarea celulelor stem.

ARBACS este dispusa sa se implice in sustinerea sistemului de banking public, dar Tudor Panu a tinut sa precizeze ca exista anumite avantaje pentru parintii care se decid sa apeleze la o companie privata pentru efectuarea procedurii: disponibilitate imediata a unei grefe, posibilitate de utilizare atat pentru donator cat si pentru un membru al familiei. Costul mediu al unei recoltari este de 3.500 de lei, iar pentru stocarea celulelor se plateste o taxa medie anuala ce variza intre 180 si 320 de lei.Transplantul de celule stem a ajuns sa fie una dintre cele mai utilizate proceduri medicale la nivel global, tratamentul fiind folosit pentru vindecarea a peste 80 de boli.