Acest indemn,venit din partea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a ramas multa vreme sub semnul intrebarii date fiind multele interpretari care i s-au dat. Teologii considera ca aceasta este una din caile spre mantuire.
Altii spun ca ar fi un semn de recunostere a unei vinovatii si ca este,totodata,un semn de slabiciune.
Oamenii de rand, cu sau fara prea multa cultura teologica o aplica sau nu,in functie de situatie, insa acest indemn are conotatii deferite in functie de fiecare in parte. Nici o optiune nu poate fi contestata,dar,poate ar trebui sa incercam sa ne apropiem mai mult de cuvintele afirmate de Mantuitor pentru ca ele pot avea intelesuri ascunse valoroase.
Egoul uman a atins cote alarmante pentru multi dintre noi si el este alimentat clipa de clipa, dat fiind bagajul de amintiri pe care il ducem in spate, amintiri legate,de obicei, de diplome, functii, statut social, bani etc.
Avand toate acestea, o persoana se simte atat de puternica si , uneori, atotstiutoare, incat nu se mai apleaca sa asculte si parerea celorlati socotiti,in sinea lui, nepregatiti sau ignoranti. Adevarata valoare umana,insa, nu sta in diplomele pe care le avem sau banii pe care ii avem in conturi, ci in « lucruri » de o inalta finete, subtile, menite sa descompuna acest strat de impresii despre noi insine care ne fac « puternici » .
Aceasta putere este falsa si temporara pentru ca banii se duc, functiile trec si ele, diplomele raman,dar nu au nici un folos daca nu suntem fericiti. Ca atare, din cand in cand,trebuie sa acceptam semnalele pe care ni le da Existenta si sa analizam daca suntem sau nu pe drumul cel bun. Cand spun « drumul cel bun » ma refer,desigur, la cel spiritual.
Mesajele pe care ni le transmite Dumnezeu, de obicei prin alti oameni sau prin situatii nefavorabile, au un singur scop, acela de a ne reduce egoul, acea structura falsa si superficiala asezata peste Spiritul Etern care se gaseste in noi. Acest spirit are o singura menire, aceea de a ne ajuta sa evoluam si daca evolutia noastra presupune o stare de umilinta, atunci pe aceea trebuie sa o urmam.
Pare confuza aceasta fraza,dar este corect formulata : accepta pierderile din sfera umanului pentru a castiga mult mai mult in sfera divinului. Cat timp omul modern nu va intelege ca el nu este stapan asupra destinului sau decat in limita liberului arbitru ingradit de legile divine, nu poate sa vada ca pretutindeni este manifestarea divina,ca drumul este acelasi,indiferent ce calcule si-ar face el.
Daca,insa, vom incerca sa reflectam mai mult asupra acestor cuvinte ale Mantuitorului, vom intelege ca traindu-ne viata la unison cu Creatorul, vom avea absolut totul, inclusiv functiile la care visam sau banii pe care ii avem. Atat banii,cat si functiile (care sunt temporare) au fost inventate tot de Dumnezeu si El este acela care ne da cheia spre a le obtine. Uitand egoul si dandu-ne valul ignorantei la o parte, vom vedea mult mai clar cum lucreaza in permanenta Dumnezeu pentru noi.
A venit momentul sa realizam ca fiecare dintre noi avem nevoie de o schimbare si aceasta schimbare este una profunda, care poate sa ne anuleze inclusiv notiunea de identitate. « Cine sunt ? » si « incotro ma indrept ? » trebuie sa fie intrebarile noastre de fiecare clipa.
Este de o importanta vitala sa renuntam la tot ce ne face mai mici decat suntem in realitate, pentru ca scanteia divina din noi va avea intotdeauna intaietate si isi va urma drumul sau indiferent daca noi suntem de acord sau nu. Cea mai usoara cale este sa colaboram cu viata si sa o iubim,asa cum este ea,cum ne-a fost daruita. Merita sa incercam mai degraba aceasta varianta decat sa ne luptam cu raul (adica ce ne sta impotriva), care ne poate distruge intr-o zi.
Sursa: Secretele