Acasă Life Dezvoltare Personala Invata momentul acela cand te rogi: „Doamne da-mi putere sa pot tacea!”

Invata momentul acela cand te rogi: „Doamne da-mi putere sa pot tacea!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

„Sunt momente in care trebuie sa vorbesti, dar si momente in care trebuie sa-ti tii gura.” – Aung San Suu Kyi, laureata premiului Nobel pentru pace. Cu siguranta putini recunosc numele Aung San Suu Kyi. Dna. Aung San Suu Kyi este prima si actuala conducatoare a Partidului Democrat din Myanmar, cunoscut anterior sub numele Burma.

In 1991, „Doamna”, asa cum este poreclita de compatriotii sai, a primit premiul Nobel pentru pace. Dupa o perioada zbuciumata in istoria statului Burma (in prezent, Myanmar), Suu Kyi a preluat fraiele statului si a promovat rezolvarea tuturor conflictelor pe cale pasnica. Citandu-i pe cei care au inspirat-o sa lupte pentru pace, personalitati precum Martin Luther King Jr. si Mahatma Gandhi, Aung San Suu Kyi intelege perfect si demonstreaza clar ca non-verbalizarea gandurilor in anumite situatii este cel putin la fel de importanta ca exprimarea lor.

Iata cele 10 situatii in care cel mai bine este sa nu spui nimic:

1. Atunci cand nu ai suficiente informatii pertinente

Harlan Ellison, unul dintre cei mai prolifici scriitori ai istoriei, a afirmat odata: „Nimeni nu are dreptul la propria opinie, ci doar la propria opinie informata! Nimeni nu are dreptul sa fie ignorant.” Indiferent daca esti sau nu de acord cu Elison, trebuie sa recunosti ca discutarea pe marginea unui subiect pe care nu il cunosti nu dovedeste altceva decat prostie si infatuare.

Mai ales daca e vorba de o chestiune delicata, tine-ti limba-n gura pana ce te informezi cum trebuie asupra problemei.

2. Atunci cand simti ca vorbele nu vor face altceva decat sa raneasca

in toiul unei discutii aprinse, majoritatea ii nedreptatim pe altii prin afirmatiile noastre. Uneori suntem constienti de consecintele vorbelor noastre inainte de a le rosti, dar asta nu ne opreste din a-i rani pe ceilalti. Mai tarziu ajungem sa regretam situatii care puteau fi evitate cu mai mult tact si mai multa chibzuinta.

Cand spiritele se incing, trebuie sa ne masuram vorbele sau sa pastram tacerea.

3. Cand simti ca exista riscul sa te faci de rusine

Atunci cand ne dezbracam de logica si de calm, sansele de a ii rani pe altii sau de a ne face singuri rau cresc considerabil.

Nu merita sa treci prin rusinea de a fi spus ceva deplasat la momentul nepotrivit, asa ca abtine-te!

4. Cand nu este randul tau sa vorbesti

Adevarul este ca ascultarea activa, pe deplin atenta, este o virtute rara. Prea multi oameni vor mai degraba sa fie ascultati decat sa asculte, iar aceasta greseala poate avea consecinte urate in toate aspectele vietii.

Adoptarea si dezvoltarea ascultarii active largeste orizonturile de cunoastere si imbunatateste relatiile interumane.