Acasă Stirile zilei Bani La Posta Romana se va vorbi neerlandeza? Statul roman a acceptat oferta...

La Posta Romana se va vorbi neerlandeza? Statul roman a acceptat oferta operatorului bpost

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), a acceptat oferta neangajanta depusa de operatorul belgian de servicii postale bpost pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile detinute la Compania Nationala Posta Romana, a anuntat marti ministerul.

Acordul inseamna trecerea la urmatoarea etapa a procesului de privatizare, cea de due diligence, premergatoare depunerii unei oferte angajante.

In luna septembrie 2014, fostul ministru al Comunicatiilor, Razvan Cotovelea, a declarat ca Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75-100 milioane de euro pentru a furniza servicii similare Postei din Belgia, Germania sau Marea Britanie, bani pe care evident ca statul nu-i poate oferi pentru ca ar fi ajutor de stat.
Admiterea ofertantului bpost in etapa de due diligence a procesului de privatizare presupune, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

Operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, la finalul lunii septembrie a anului trecut, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana. In paralel cu etapa de due diligence, MSI intentioneaza sa finalizeze conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, decizie care va creste atractivitatea companiei.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante.

Sursa: Hotnews