Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis, mesaj pentru romani dupa sedinta CSAT pe tema coronavirus: „Reiau...

Klaus Iohannis, mesaj pentru romani dupa sedinta CSAT pe tema coronavirus: „Reiau apelul la calm. Nu exista motive de panica”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la finalul sedintei CSAT convocata pentru a discuta pe tema coronavirus, ca „s-a constat ca institutiile au luat la timp masurile care se impun”. Presedintele a cerut ca nivelul de mobilizare sa ramana ridicat si a facut din nou apel la calm si la o informare corecta. In CSAT s-a luat decizia alocarii de catre Guvernul Romaniei a resurselor financiare pentru achizitia de echipamente individuale de protectie, camere de izolare cu presiune negativa, izolete cu presiune negativa pentru transport pe targa si medicamente.

Declaratia integrala a presedintelui:

„Am condus astazi sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii in care am avut o discutie aplicata cu autoritatile care au responsabilitati in domeniu cu privire la masurile concrete intreprinse pentru monitorizarea si managementul unor potentiale cazuri de infectie cu noul coronavirus, precum si cu metodologia de impiedicare a raspandirii acestui virus pe teritoriul Romaniei.

Pana in acest moment – deci pana in acest moment, cand va vorbesc – nu avem confirmat niciun caz de infectie cu acest virus in Romania. Chiar acum cateva minute, am primit si rezultatele din Gorj, care sunt negative, deci nu avem nicio persoana confirmata cu coronavirus in Romania. Dar nivelul de mobilizare trebuie sa ramana ridicat, pentru ca ne confruntam cu o urgenta medicala globala.

Traim intr-o lume aflata in continua miscare si toate statele, nu doar Romania, sunt vulnerabile in fata acestui virus, care, evident, nu tine cont de granite geografice.

Din analiza facuta in cadrul sedintei CSAT, s-a constatat ca institutiile responsabile au luat la timp masurile care se impun pentru a preveni contaminarea.

Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care sa faca posibila o serie de actiuni, inclusiv achizitii, necesare combaterii efectelor coronavirusului.

Astazi, le-am cerut tuturor decidentilor membri ai CSAT sa ramana la cel mai inalt nivel de implicare si vigilenta, pentru ca este esential sa tratam pericolul cu care ne confruntam cu maxima responsabilitate, dar si cu calm – responsabilitate si calm.

Sunt necesare eforturi concentrate, in continuare, pentru asigurarea masurilor preventive, dar si a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri de infectie pe teritoriul Romaniei, atat din partea autoritatilor centrale, cat si din partea institutiilor de specialitate de la nivel judetean si local.

In sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii am subliniat nevoia de comunicare eficienta intre toate structurile implicate in combaterea infectarii cu coronavirus, atat la nivel central, cat si la nivel local, informarea permanenta a Directiilor de Sanatate Publica, a medicilor de familie si a managerilor de spitale publice si private.

Este nevoie de un efort comun si unitar si de aplicarea riguroasa si fara abateri – repet, aplicare riguroasa si fara abateri – a masurilor de preventie, pentru a asigura cea mai buna protectie a cetatenilor.

In acest context, am hotarat ca pe langa masurile deja stabilite, sa fie suplimentate masurile de control, pentru identificarea potentialilor bolnavi cu afectiuni respiratorii si prevenirea infectiei cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestra, maritima, fluviala si aeriana.

Ministerul Sanatatii va asigura personalul medical necesar in aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialisti din cadrul directiilor de sanatate publica, inclusiv prin detasare din alte judete si unitati sanitare.

in eventualitatea – atentie – eventualitatea confirmarii unor cazuri de coronavirus pe teritoriul Romaniei, este esentiala protectia personalului medical care ia contact cu persoanele infectate.

Ca atare, autoritatile trebuie sa asigure personalului medical toate dotarile necesare, inclusiv, sigur, echipamentul de protectie.

Am luat, astfel, in cadrul CSAT decizia alocarii de catre Guvernul Romaniei a resurselor financiare pentru achizitia de echipamente individuale de protectie, camere de izolare cu presiune negativa, izolete cu presiune negativa pentru transport pe targa si medicamente.

Conform evolutiei de pana acum in tarile afectate, persoanele care pot dezvolta complicatii in urma contractarii coronavirusului sunt in special varstnicii. Ca atare, o atentie speciala trebuie acordata protejarii acestei categorii mai vulnerabile.

Autoritatile trebuie sa isi intensifice eforturile de comunicare in ceea ce priveste coronavirusul. Atat cei care au calatorit in zone in care exista cazuri confirmate, cat si cei care dezvolta simptome specifice trebuie sa stie cum sa procedeze.

Urmeaza sa fie implementata cat mai rapid, probabil deja de maine dimineata, linia telefonica, gestionata de Ministerul Sanatatii, dedicata apelantilor care solicita informatii referitoare la infectia cu coronavirus.

Am incredere ca toate institutiile statului implicate, dar mai ales sistemul medical romanesc, au capacitatea de a gestiona aceasta situatie, atat pe latura preventiva, cat si pe cea de tratament al eventualelor cazuri de infectare.

In incheiere, reiau apelul la calm pe care l-am facut si acum doua zile, intrucat nu exista motive de panica.

Este esential sa tratam cu toata atentia aceasta situatie, sa ne informam permanent din surse oficiale si credibile.

Din pacate, am observat ca abordarea mass-media a fost in unele cazuri inutil de alarmista, fapt care genereaza o stare de anxietate nedorita in randul populatiei. Reiau apelul si catre mass-media, informati oamenii corect si constant, dar de o maniera echilibrata si fara excese, fara incercari de a transforma aceste informari in ceva senzational!

in acelasi timp, toti cetatenii trebuie sa inteleaga ca este responsabilitatea fiecaruia in parte, nu doar a institutiilor, sa coopereze, sa respecte intru totul indicatiile si sfaturile autoritatilor, pentru a avea o strategie de succes in a preveni si a combate infectiile cu coronavirus.

Cel mai important instrument de stopare a raspandirii coronavirusului este preventia.

De aceea, ii incurajez pe oameni sa urmeze principala recomandare a tuturor specialistilor, inclusiv a celor din Organizatia Mondiala a Sanatatii, conform careia cea mai sigura protectie este mentinerea unei igiene personale permanente”, a transmis presedintele.