Acasă Sanatate Anuntul unui specialist in politici de sanatate: „Aceasta campanie trebuie declansata acum!...

Anuntul unui specialist in politici de sanatate: „Aceasta campanie trebuie declansata acum! Trei masuri de protectie impotriva coronavirusului pe care trebuie sa le afle toti romanii”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vlad Mixich, expert independent in board-ul Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca EU-OSHA si membru in consiliul director al Aliantei Europene de Sanatate Public, cere autoritatilor romane sa declanseze de urgenta o campanie de informare prin care romanii sa ia la cunostinta de trei masuri esentiale de lupta contra infectarii cu coronavirus.

„Autoritatile romane trebuie, de urgenta, sa inceapa o campanie masiva de informare a populatiei cu privire la comportamentele prin care putem reduce impactul unei posibile epidemii de coronavirus in Romania. Treimea sfanta despre care am scris mai sus:

  1. Spalam des mainile!
  2. Stam acasa la primele semne similare racelii/virozei: febra, tuse, dureri musculare, oboseala, respiratie dificila!
  3. Evitam sa ne atingem fata cu mainile fara sa fim spalati pe ele!”, arata Mixich intr-o postare pe Facebook.

„Probabilitatea ca Romania sa fie ocolita de coronavirus este extrem de scazuta”, a anuntat Raed Arafat, duminica seara.

Postarea integrala:

Romania este astazi mai expusa infectiei cu #coronavirus decat in urma cu 48 de ore. Motivul este inmultirea numarului de cazuri din Italia, tara catre si dinspre care circula foarte multi romani. Riscul aparitiei in Romania a unor focare de infectie cu coronavirus similare celor din Italia este astazi moderat catre crescut.

Repet o informatie foarte importanta: severitatea bolii este redusa la cei pana in 50 de ani, apoi incepe sa creasca, infectia fiind cea mai periculoasa pentru varstnici si persoanele care au deja alte boli (diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice, etc).

Ce putem face deocamdata: ne spalam des pe maini, evitam sa ne atingem fata cu mainile fara sa fim spalati pe ele, STAM ACASA la primele semne care seamana cu o raceala/viroza.

Deja majoritatea expertilor in sanatate publica admit ca raspandirea acestui nou coronavirus nu va putea fi oprita la o singura regiune geografica. A spus-o, ceva mai voalat, chiar directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Evenimentele din ultimele 48 de ore – cresterea numarului de cazuri in Coreea de Sud, Iran si Italia – sunt un semnal ca eforturile autoritatilor trebuie sa se focalizeze nu atat pe stoparea raspandirii (care se pare ca nu mai este posibila), ci pe reducerea impactului negativ al epidemiei de coronavirus.

Autoritatile romane trebuie, de urgenta, sa inceapa o campanie masiva de informare a populatiei cu privire la comportamentele prin care putem reduce impactul unei posibile epidemii de coronavirus in Romania. Treimea sfanta despre care am scris mai sus:

  1. Spalam des mainile!
  2. Stam acasa la primele semne similare racelii/virozei: febra, tuse, dureri musculare, oboseala, respiratie dificila!
  3. Evitam sa ne atingem fata cu mainile fara sa fim spalati pe ele!

Aceasta campanie trebuie declansata acum! Acum, cand constientizarea subiectului este suficient de mare dar nu a aparut panica pentru ca inca nu avem cazuri, aceasta campanie va atinge un maxim de eficienta. Atunci cand panica va izbucni, va fi prea tarziu pentru informare. Atat eu, cat si medicii si specialisti activi pe retelele sociale, avem resurse limitate in diseminarea acestor informatii foarte utile.

Ministerul Sanatatii este cel care TREBUIE sa se miste rapid in aceasta directie. Companiile au la randu-le datoria sa disemineze catre angajatii lor informatii similare celor prezentate mai sus.

Deocamdata singurele informatii autorizate cu privire la coronavirus sunt prezente intr-un format (care poate fi muuult imbunatatit) pe o pagina a Institutului Natonal de Sanatate Publica.

Alte informatii: mastile de fata trebuie obligatoriu folosite de cei cu simptome sau care au intrat in contact cu bolnavi. Ele nu sunt prea eficiente in a ne proteja daca sunt purtate de cei sanatosi. Este foarte putin probabila raspandirea virusului prin intermediul pachetelor primite din China.

La ce sa ne asteptam in cazul aparitiei transmiterii virusului pe teritoriul Romaniei: inchiderea scolilor/universitatilor din regiunile respective, anularea majoritatii evenimentelor publice si chiar suspendarea obligatiei de a merge la locul de munca. Persoanele a caror viata/sanatate depinde de administrarea zilnica a unor medicamente sunt sfatuite, in astfel de cazuri, sa se asigure ca au rezerve pentru cateva saptamani.

FOARTE IMPORTANT: Aveti incredere in medicul vostru si in ce comunica autoritatile de sanatate publica. Nu tot ce veti citi/vedea pe internet este informatie reala. Panica dauneaza grav sanatatii!

Deocamdata, riscul infectiei cu coronavirus pentru europeni ramane scazut catre moderat, dar este foarte posibil ca Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor sa modifice aceasta evaluare in urmatoarele 24 de ore.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos