„Din pacate, s-a vazut si cu ocazia ultimului scandal public, cel al dezinfectantilor, ce pagube imense pot aparea din cauza nepasarii si a coruptiei in sistemul de sanatate publica.

Dupa cum probabil va amintiti, am inclus elemente de sanatate in documentul numit Strategie Nationala de Aparare a tarii si am inclus Sanatatea la chestiuni de securitate nationala.

Avand in vedere toate acestea, am inclus pe ordinea de zi a CSAT, CSAT care va avea loc saptamana viitoare, pe 27 mai, un punct pe ordinea de zi destinat acestui sector. Am cerut pentru aceasta lamurire in CSAT materiale de la Ministerul Sanatatii, de la institutiile care au informatii in legatura cu aceste chestiuni si am cerut sa vina nu doar cu prezentarea situatiei, ci si cu solutii.

Acum, ca sa nu apara niste asteptari care pe urma creeaza niste solutii partiale: nu in CSAT se rezolva problema”, a declarat Iohannis la Cotroceni.

In CSAT se discuta, se gaseste unde sunt interconexiunile intre ce fac, de exemplu, Ministerul Sanatatii si serviciile, dar rezolvarea chestiunilor nu este la CSAT, este la institutiile abilitate. Politicile trebuie create la Ministerul Sanatatii. Tot Ministerul Sanatatii trebuie sa vina cu norme imbunatatite, trebuie sa creeze proceduri care previn aparitia altor probleme de acest tip. Procurorii, politistii trebuie sa-i caute pe cei care, daca exista, sunt vinovati de incalcarea legii.

Este evident ca in domeniul sanatatii nu avem de-a face doar cu o problema punctuala pe dezinfectanti, avem numeroase probleme care pot fi rezolvate doar daca cei care au raspunderea vin cu solutii serioase, care pot fi puse in practica si le pun in practica.

Poate unii isi amintesc, in timpul campaniei mele electorale m-am referit la sanatatea publica si am spus ca este una dintre prioritatile mele. Am spus atunci si spun si acum, fiindca in continuare cred ca acest lucru este adevarat, ca pacientul trebuie sa fie in centrul sistemului. Acesta nu este un slogan, acesta este felul in care trebuie construit sistemul public de sanatate.

Despre informarile SRI

Klaus Iohannis: Nu am avut niciun moment impresia ca SRI face parte sau incearca sa acopere anumite nereguli. insa, SRI produce ceea ce se numeste informari. Informarile sunt destinate persoanelor care au atributii, care au putere de decizie in sistemele despre care se vorbeste in informarea respectiva. si atunci este evident ca anumiti demnitari nu au citit cu atentie aceste informari sau le-au ignorat cu buna stiinta. Ceea ce imi doresc eu este sa reparam sistemul. Vorbim aici de sistemul de sanatate. Din acest motiv am avut discutii, chiar mai multe discutii cu ministrul interimar al sanatatii, cu Prim-ministrul Dacian Ciolos, care mi-a prezentat concluziile pe care le-a tras, am discutat pe marginea lor si am ajuns la solutii care, in mod paradoxal, sunt destul de simple. Oricine putea sa le gaseasca daca si-ar fi dorit pana acuma. Trebuie clarificate norme si trebuie clarificate proceduri. Norme pentru a sti ce conditii trebuie sa indeplineasca, de exemplu acesti dezinfectanti, proceduri pentru a sti cum se achizitioneaza aceste materiale specifice tocmai pentru a elimina subiectivitatea din achizitia publica facuta de unele unitati spitalicesti. Eu cred ca SRI si in acest caz si-a facut datoria. Cand a avut semnale ca ceva nu functioneaza bine, a sesizat, dar unele autoritati cred ca nu si-au facut treaba foarte bine si, daca au fost persoane care cu buna stiinta au incalcat legea, atunci evident ca ma astept de la procurori sa-i gaseasca si sa-i predea justitiei.

Klaus Iohannis: Sefii institutiilor vor trebui sa verifice daca au ajuns acele informari, daca au fost luate in seama si, daca n-au fost luate in seama, de ce este asa. Avem procurori noi, avem Procuror General nou, avem Procuror sef la DNA reinvestit pentru rezultate bune, avem Procuror sef destul de nou la DIICOT. Astept sa-si faca treaba, sa verifice, Inspectia Judiciara sa verifice si sa faca ordine.

Klaus Iohannis: Din experienta mea SRI isi face treaba si sunt anumite institutii, care in anumite momente nu-si fac treaba. Eu vorbesc din propria experienta.

Klaus Iohannis: Nu imi amintesc de nicio discutie sau informare care s-ar fi referit la un anumit producator. Dar au fost informari despre proceduri care nu merg bine in unele spitale. Da, este adevarat.

Klaus Iohannis: In momentul in care primim informari, le citim si ne consideram informati. Presedintia nu este entitate de sesizare. Presedintele nu este un Supra-guvern. Fiindca aceste informari – trebuie sa va spun un pic cum arata ele. Vine o informare despre o tema X. Majoritatea sunt trimise din oficiu si Administratiei Prezidentiale, dar ele nu sunt destinate special Administratiei Prezidentiale. Daca informarea contine lucruri care sunt demne de stiut in zona spitalelor, informarea merge la Prim-ministru, Ministrul Sanatatii, eventual la un director judetean. Daca sunt sesizate abateri care eventual ar putea fi considerate penale, atunci aceste informari merg si la Parchete.
De fiecare data, cel care este autoritate in domeniu, trebuie sa actioneze. Daca o informare este facuta pentru Ministrul Sanatatii, nu actioneaza institutional Administratia Prezidentiala. Daca sunt chestiuni foarte grave, atunci consilierii prezidentiali vin cu o informare speciala catre mine si daca, intr-adevar, consider si eu ca este un caz grav pot sa-l prezint intr-o discutie cu Prim-ministrul, caci este o chestiune care tine de guvern, sau chiar pot sa cer o informare in CSAT. Dar nu este gandit in asa fel incat sa primeasca informari zece oameni si Presedintia sa sesizeze suplimentar Ministerul Sanatatii: „Atentie ca ne-a scris SRI ca sunt anumite probleme!”

Klaus Iohannis: Imediat dupa Colectiv am primit cateva si le-am discutat la vremea respectiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.