Kim Jong-il a fost promovat postum la rangul de generalisim

Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, decedat în decembrie, a fost ridicat miercuri la rangul de generalisim, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea lui, anunţă Mediafax.

Kim Jong-il a decedat pe 17 decembrie la vârsta de 69 de ani după ce a condus ţara cu mână de fier timp de 17 ani. Fiul său cel mai mic, Kim Jong-un, care nu a împlinit încă 30 de ani, l-a succedat.

„Titlul de generalisim al Republicii Democrate Populare Coreea i-a fost conferit lui Kim Jong-il”, conform unui anunţ al agenţiei oficiale nord-coreene de presă, KCNA.

Click pe aceeasi tema:  Padurea enigmatica de piatra din Bulgaria! Coloanele ei stranii, goale la interior, nasc controverse in lumea stiintifica

La moartea tatălui său, Kim Il-sung, în 1994, Kim Jong-il a introdus politica numită „Songun” care plasa armata la vârful ierarhiei sociale şi o considera prioritate naţională.

„Kim Jong-il a consolidat armata poporului coreean fondată şi condusă de generalisimul Kim Il-sung pe calea victoriei şi gloriei, apărând cu onoare ţara socialistă şi destinul naţiunii, aducând servicii care nu pot fi uitate ţării şi stabilităţii lumii”, a adăugat KCNA.

Kim Il-sung a fost promovat la rangul de generalisim în 1992 în timp ce Kim Jong-il a fost promovat la rangul de mareşal. Propaganda nord-coreeană susţine puternic cultul familiei Kim, singura dinastie comunistă din istorie.

Click pe aceeasi tema:  SECRETELE Coreei de Nord: De unde provin banii? VIDEO

Coreea de Nord se pregăteşte pentru ceremonii grandioase, programate pentru joi, ziua în care se aniversează naşterea lui Kim Jong-il şi care este numită de presa oficială „Ziua stelei strălucitoare”.

Câteva monumente au fost ridicate în onoarea fostului lider comunist şi mii de nord-coreeni s-au îndreptat spre muntele Paektu, munte sacru unde, conform biografiei sale oficiale, s-ar fi născut Kim Jong-il pe 16 februarie 1942.

spre