Acasă Stirile zilei Kim Jong-il a fost promovat postum la rangul de generalisim

Kim Jong-il a fost promovat postum la rangul de generalisim

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, decedat în decembrie, a fost ridicat miercuri la rangul de generalisim, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea lui, anunţă Mediafax.

Kim Jong-il a decedat pe 17 decembrie la vârsta de 69 de ani după ce a condus ţara cu mână de fier timp de 17 ani. Fiul său cel mai mic, Kim Jong-un, care nu a împlinit încă 30 de ani, l-a succedat.

„Titlul de generalisim al Republicii Democrate Populare Coreea i-a fost conferit lui Kim Jong-il”, conform unui anunţ al agenţiei oficiale nord-coreene de presă, KCNA.

La moartea tatălui său, Kim Il-sung, în 1994, Kim Jong-il a introdus politica numită „Songun” care plasa armata la vârful ierarhiei sociale şi o considera prioritate naţională.

„Kim Jong-il a consolidat armata poporului coreean fondată şi condusă de generalisimul Kim Il-sung pe calea victoriei şi gloriei, apărând cu onoare ţara socialistă şi destinul naţiunii, aducând servicii care nu pot fi uitate ţării şi stabilităţii lumii”, a adăugat KCNA.

Kim Il-sung a fost promovat la rangul de generalisim în 1992 în timp ce Kim Jong-il a fost promovat la rangul de mareşal. Propaganda nord-coreeană susţine puternic cultul familiei Kim, singura dinastie comunistă din istorie.

Coreea de Nord se pregăteşte pentru ceremonii grandioase, programate pentru joi, ziua în care se aniversează naşterea lui Kim Jong-il şi care este numită de presa oficială „Ziua stelei strălucitoare”.

Câteva monumente au fost ridicate în onoarea fostului lider comunist şi mii de nord-coreeni s-au îndreptat spre muntele Paektu, munte sacru unde, conform biografiei sale oficiale, s-ar fi născut Kim Jong-il pe 16 februarie 1942.