Acasă World Jos palaria pentru o romanca! A condus o echipa de cercetatori care...

Jos palaria pentru o romanca! A condus o echipa de cercetatori care a creat muschi artificiali pentru roboti cu superputeri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inspirati de puterea formelor pliabile obtinute prin metoda origami, o echipa de cercetatori din Statele Unite, condusa de catre o romanca a anuntat ca a reusit sa realizeze muschi artificiali necostisitori ce pot conferi robotilor capacitatea de a ridica pana la 1.000 de ori greutatea lor.

Acest progres constituie un salt inainte in domeniul roboticii pentru inlocuirea vechii generatii de roboti cu miscari sacadate si rigide, estimeaza cercetatorii.

”E ca si cum acesti roboti ar fi dotati cu superputeri”, a declarat entuziasmata autoarea principala a lucrarii, Daniela Rus, profesor in cadrul Departamentului de inginerie electrica si informatica al Massachusetts Institute of Technology (MIT), citata de Xinhua.

Muschii (sau elementele de actionare) constau dintr-un ”schelet” realizat din diverse materiale, precum bobine metalice sau foi de plastic pliate pe baza anumitor modele, inconjurate de aer sau fluid si sigilate intr-un recipient din material plastic sau textil care seveste drept ”piele”, se explica in studiul publicat in ”National Academy of Sciences”. O presiune aplicata in interiorul recipientului forteaza ”pielea” sa se lase pe schelet creand astfel tensiune, ceea ce duce la producerea miscarii.

”Am fost foarte surprinsi de cat de puternice sunt elementele de actionare”, a adaugat Daniela Rus. ”Am banuit ca acestea vor avea o greutate functionala mai mare in comparatie cu cea a robotilor obisnuiti, insa nu ne-am asteptat la o crestere de o mie de ori”, a precizat cercetatoarea nascuta in Romania.

Acesti muschi artificiali ”pot genera de circa sase ori mai multa energie pe unitate de suprafata in comparatie cu muschiul scheletic al mamiferelor si sunt, de asemenea, incredibil de usori”, a explicat Rob Wood, coautor al lucrarii, profesor de stiinte aplicate la Universitatea Harvard, conform AFP.

Un muschi de 2,6 grame poate ridica un obiect de trei kilograme, echivalentul unei rate care ridica o masina.

Inspiratia din origami vine de la structura in zigzag a anumitor muschi, ceea ce le permite acestora sa se contracte si sa se extinda la comanda, folosind in exclusivitate presiunea aerului sau a apei.

„Scheletul poate fi un resort, o structura pliata in forma de origami sau orice structura solida cu goluri articulate sau elastice”, se precizeaza in studiu.

Utilizarile potentiale ale acestei inventii includ habitatele spatiale extensibile de pe Marte, dispozitivele chirurgicale miniaturale, exoscheletele portabile, vehiculele pentru explorare in ape de mare adancime sau arhitecturile transformabile.

„Elementele de actionare artificiale constituie una dintre cele mai mari provocari din toate domeniile ingineriei”, a detaliat Rob Wood. „Acum, ca am creat elemente de actionare cu proprietati similare cu cele ale muschilor naturali, ne putem imagina construirea a aproape oricarui tip de robot pentru aproape orice fel de sarcina”, a adaugat acesta.

Un alt avantaj al inventiei este ca un singur astfel de muschi poate fi construit in zece minute din materiale care costa mai putin de un dolar.

”Posibilitatile sunt nelimitate. insa urmatorul lucru pe care as vrea sa-l construiesc cu acesti muschi este un elefant robotic cu o trompa ce poate manipula lumea intr-o maniera la fel de flexibila si de puternica precum putem vedea la elefantii reali”, a declarat Rus.

Sursa: Agerpres