Acasă Stirile zilei Stiinta Chinezii le-au luat-o inainte americanilor! Au detectat un semnal cosmic ce ar...

Chinezii le-au luat-o inainte americanilor! Au detectat un semnal cosmic ce ar putea descifra misterele materiei intunecate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii chinezi au descoperit un semnal cosmic care ar putea sa dovedeasca existenta materiei intunecate, alcatuita din acele elemente misterioase care compun peste un sfert din Univers, potrivit datelor transmise pe Terra de un satelit chinez.

Materia intunecata este invizibila cu ajutorul telescoapelor, iar existenta ei a fost dedusa doar prin intermediul fortei gravitationale pe care ea o exercita asupra altor obiecte cosmice.

Primul satelit astronomic chinez, lansat in urma cu doi ani la altitudinea de 500 de kilometri in cautarea urmelor lasate de materia intunecata, a detectat 1,5 milioane de radiatii cosmice, ce ar putea fi considerate „un inceput de dovada”, potrivit savantilor chinezi. Aceste radiatii de electroni si de antielectroni sunt intr-adevar purtatoare de sarcini de energie cu intensitate slaba, pana acum necunoscute.

Concluziile echipei de savanti, alcatuita din cercetatori chinezi, italieni si elvetieni — de la Universitatea din Geneva — vor fi publicate joi in revista stiintifica Nature.

„Acest fenomen necunoscut poate sa duca la o mare descoperire” in cadrul studiilor dedicate materiei intunecate, a declarat Bai Chunli, presedintele Academiei de stiinte din China.

„Odata ce vom fi reunit mai multe date, daca putem sa stabilim ca este vorba despre materia intunecata, va fi ceva foarte important. Iar daca nu va fi asa, atunci va fi ceva inca si mai important, deoarece va fi vorba despre noi particule, a caror existenta nu a fost imaginata de nimeni”, a adaugat oficialul chinez intr-o conferinta de presa.

Satelitul chinez, denumit Dark Matter Particle Explorer (DAMPE), isi continua cautarea de date fizice, pentru a incerca sa determine natura exacta a acestor radiatii cosmice.

Creatorii satelitului afirma ca acesta este superior rivalului sau american, AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer), construit de NASA in interiorul Statiei Spatiale Internationale (ISS) in 2011.

„Campul nostru de detectare a radiatiilor cosmice este de 10 ori mai vast decat cel al lui AMS-02 si de trei ori mai precis”, a afirmat Chang Jin, coordonatorul stiintific al programului DAMPE.

„Dovedirea existentei materiei intunecate va necesita mult timp. Am definit de acum inainte spectrul cel mai precis, insa nu suntem siguri 100% ca acest lucru ne va duce la localizarea materiei intunecate”, a adaugat acelasi cercetator chinez.

Satelitul DAMPE poate sa inregistreze peste 10 miliarde de radiatii cosmice pe parcursul intregii sale durate de functionare, care urmeaza sa fie prelungita cu inca trei ani.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos