Acasă Stirile zilei La multi ani, Romania! Parada impresionanta de Ziua Nationala incepe la ora...

La multi ani, Romania! Parada impresionanta de Ziua Nationala incepe la ora 11.00, la Arcul de Triumf!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vineri, 1 decembrie se implinesc 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Aproximativ 3.500 de militari si specialisti din MApN, MAI si SRI, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care 50 de aeronave, si militari din mai multe tari aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in Piata Arcul de Triumf din Bucuresti.

Ca o premiera, la parada de 1 Decembrie vor participa cu tehnica militara si o parte dintre aliati – polonezii cu transportoare Rosomak si Fortele Aeriene Canadiene cu avioane de vanatoare CH-18 Hornet. Totodata, la parada vor participa si 3 transportoare Piranha V, model ce va intra in dotarea Armatei Romane in anii urmatori.

Cei peste 300 de militarii straini vor fi din Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia si Ucraina.

Anul acesta, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est participa cu reprezentanti ai natiunilor aliate: Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Si in acest an, la parada de 1 Decembrie va defila un detasament format din militari raniti in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. MApN precizeaza ca din 1996, 29 de militari romani au murit in teatrele de razboi, iar 25 din cei aproximativ 180 de raniti vor da onorul de Ziua Nationala a Romaniei.

Tot in Bucuresti va avea loc vineri, incepand cu ora 8.00, o ceremonie militara si religioasa de depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol I.

Parade organizate si in marile orase din tara

Ceremonii militare, defilare in costumele Armatei de acum 100 de ani, cu transportoare blindate sau autospeciale de geniu, manifestari culturale si artistice vor avea loc, de 1 Decembrie, in orase din zona centrala a tarii.

La Alba Iulia, orasul Unirii, va fi un ceremonial militar. Un ceremonial militar cu 25 de mijloace tehnice de lupta si sprijin, Transportoare Amfibii Blindate si Autospeciale de Geniu va fi organizat de 1 Decembrie la Alba Iulia. Pentru localnici si turisti vor fi gatite 12.000 de portii de fasole cu carnati si varza cu ciolan.

Cluj-Napoca marcheaza Ziua Nationala cu concerte, focuri de artificii, dar si o defilare a unui pluton de militari imbracati in uniforme de epoca ale Armatei Romane din Primul Razboi Mondial.

Consiliul Judetean din Bistrita-Nasaud celebreaza Ziua Nationala cu portii de fasole si carnati, alaturi de un targ de produse traditionale. De asemenea, va avea loc un ceremonial militar, depuneri de coroane de flori si o parada militara.

La Timisoara, autoritatile au pregatit pentru 1 Decembrie o parada militara, un concert in aer liber sustinut de Inna si focuri de artificii. De asemenea, va fi inaugurat oficial targul de Craciun si se va aprinde iluminatul festiv de sarbatori.

Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita, la Arad, cu o parada militara, concerte de muzica populara si usoara in aer liber, precum si proiectii de filme, manifestarile urmand sa se desfasoare in centrul orasului.

Presedintele Iohannis i-a invitat si pe sefii Camerelor Parlamentului

La parada va lua parte presedintele Klaus Iohannis. si premierul Mihai Tudose a spus luni ca va fi prezent la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf. Invitatiile pentru oficialii care sa asiste din zona de protocol la parada au fost facute de catre Administratia Prezidentiala.

Spre deosebire de anul trecut, Klaus Iohannis le-a trimis de aceasta data invitatii si lui Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea atat la parada, cat si la receptia care va avea loc seara la Cotroceni. Despre prezenta la parada militara, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor nu au spus nimic si nici daca ar urma sa participe la alte evenimente organizate in tara.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos