Acasă Stirile zilei Lectie de viata de la filosoful Mihai Sora! „Nu putem lasa tara...

Lectie de viata de la filosoful Mihai Sora! „Nu putem lasa tara pe mainile oricui”. La varsta de 101 ani, se lupta pentru viitorul Romaniei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Filosoful Mihai Sora, la varsta de 101 ani, este una din figurile emblematice ale strazii. Participa la proteste, dialogheaza cu tinerii, se implica in campanii umanitare, atentioneaza pe Facebook, traieste pentru Romania, careia ii doreste la 100 de ani sa-si gaseasca echilibrul intre interesele materiale si spirituale. Mihai Sora face parte din miscarea #rezist.

De curand, a participat la protestul de strada de la Alba Iulia, alaturi de oameni „onesti”.

In dialogul pe care l-a avut miercuri seara cu publicul, Mihai Sora a fost transant si a spus ca Republica lui Platon, ideala, in care „tuturor le mergea bine”, nu suporta comparatie cu „Republica lui Dragnea”, care este facuta cu scopul invers, de a „face rau intregii lumi”.

Filosoful si eseistul a atras atentia si asupra pericolului: cetatenii sa fie indiferenti la soarta tarii. Participarea la proteste, potrivit domniei sale, este o datorie.

Cum vede Romania astazi Mihai Sora

„O vad ca pe tara mea si ma doare cand nu este bine condusa si se intampla foarte des sa nu fie bine condusa si ma straduiesc sa fac ce pot pentru ca pe terenul pe care pasesc sa aduc putina lumina in masura putintelor mele”, a marturisit Mihai Sora la „Intersectiile de miercuri”, subliniind faptul ca „este foarte important sa mergem la proteste, sa nu ramanem indiferenti la soarta tarii noastre, nu putem sa o lasam pe mainile oricui si nu putem sa o lasam sa faca ce vor unii si altii cu ea.

E tara noastra, avem datorii fata de ea, avem datoria sa iesim in strada, sa strigam, sa ne opunem si sa facem in asa fel incat prin masura posibilului tara sa fie guvernata”.

„Cel mai mare pericol ar fi ca cetatenii sa fie indiferenti la soarta tarii. E o datorie a fiecaruia dintre noi sa ne simim solidari cu soarta tarii, care e a noastra si care ne face sa fim ceea ce suntem. Sa facem in asa fel incat noi sa nu permitem sa fie croita dupa masuri care nu sunt ale realitatii”, a adaugat filosoful.

Intrebat despre faptul ca i-a fost „raportat” contul de Facebook, Mihai Sora a spus ca nu vrea sa supere pe cineva intentionat.

„Personal, nu tin deloc sa supar pe cineva, dar daca raspund cu oarecare, sa spun violenta, este o reactie spontana. In momentul in care simt ca parghia dreptatii nu sta pe pozitia pe care ar trebui sa stea si s-ar putea sa am un moment de iritare si sa comit, evental, fata de o persoana sau alta o violentare, imi cer scuze”, a fost raspunsul sau.

Vocatia tinerilor care nu isi gasesc modele intr-o lume care pare ca i-a pierdut va fi una culturala, potrivit lui Mihai Sora. Iar modelele trebuie cautate.

„Cred ca vocatia tinerilor ar trebui sa fie una culturala, intelectuala. Trebuie sa mentinem nivelul gandirii romanesti sus, cat mai sus posibil. E nevoie sa ne asternem gandurile pe hartie, sa nu ne insinguram intre patru pereti, cred ca asta ar trebui sa fie nu vocatia, ci datoria noastra, nu doar fata de noi, ci si fata de tara noastra”.

„Pe maestri trebuie sa-i vedem, in masura in care exista. Maestrii sunt discreti, ei nu se impun, trebuie cautati. Nu se ridica pe soclu sa spuna: „Fa!”. Trebuie sa-i gasesti la propriul tau nivel unde stau pititi si sa le urmezi exemplul”, este indemnul ganditorului, potrivit News.ro.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos