Acasă Stirile zilei Stiinta ISTORIA se poate schimba! Un roman a obtinut in PREMIERA manuscrisul despre...

ISTORIA se poate schimba! Un roman a obtinut in PREMIERA manuscrisul despre Vlad Tepes!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un roman din Dambovita a obtinut in premiera un manuscris din secolul al XV-lea, despre viata lui Vlad Tepes, detinut de Vatican.

Documentul, care este inca in curs de traducere din limba latina in romana, este scris de episcopul Niccolo de Modrussa, un trimis special al Papei Pius al II-lea, insarcinat cu anchetarea lui Vlad Tepes, dupa arestarea acestuia de catre Matei Corvin, si are peste 200 de pagini.

Episcopul vorbeste despre „Atacul de Noapte” si despre rana la cap capatata de Vlad in acest atac, dar il prezinta pe voievod ca pe un conducator aprig si neinfricat, care era mereu in prima linie a ostirii sale.

Vlad Tepes, sau „Dracula” cum este mai cunoscut in Occident este, cu siguranta, una dintre cele mai notorii personalitati autohtone. Povestile despre pedepsele dure aplicate celor care nu respectau legea, precum trasul in teapa, au facut inconjurul lumii.

Recent, istoricul Vasile Lupasc, din Targoviste, a reusit sa obtina un manuscris din bibliotecile de la Vatican, in care un calugar, pe numele sau Niccolo de Modrussa, scrie destul de amplu despre Vlad Tepes, despre actiunile lui, dar si despre motivatiile lui politice si militare. Lucrarea se numeste „Despre razboaiele gotilor”.

Ineditul document, care nu a depasit pana acum granitele bibliotecii Vaticanului, nefiind facut public, va oferi o imagine mult mai clara despre domnitorul Vlad Draculea, despre organizarea romanilor din acea vreme, obiceiurile si credintele lor, asa cum crede Vasile Lupasc, istoric si scriitor, omul care a obtinut documentul.

Trimisul Papei si ancheta despre Tepes   Niccolo de Modrussa era legat papal si episcop de Modrussa, de unde ii vine si numele, fost scriitor al lui Papa Pius al-II-lea.

El a fost trimis la curtea Regelui maghiar Matia Corvin (Matei Corvin – n.r.), in timpul procesului lui Vlad Tepes de la Buda, din toamna lui 1462. Manusrisul este in limba latina si, tocmai de aceea, criticile despre acest document sunt, pana la finalizarea traducerii integrale, rezervate.

„Lucrarea are 215 pagini. E foarte importanta pentru noi, istoricii, pentru ca e scrisa de un om care a stat fata in fata cu Vlad Tepes si care, dupa aceasta intalnire, prin aceasta carte, isi manifesta un interes deosebit fata de istoria romanilor. Autorul, trimisul Papei din acele vremuri, porneste in analiza lui chiar de la daci, vorbind despre acestia, despre Zamolxis.

Lucrarea este una dintre foarte putinele carti medievale despre viata romanilor. Se vorbeste destul de amplu despre Vlad Tepes, despre actiunile lui, despre motivatiile lui politice, toate prin prisma unui personaj celebru de atunci, scriitor al Papei, care l-a cunoscut direct”, spune Vasile Lupasc. 

Continuarea pe adevarul.ro!