Cand iti trimiti copilul la scoala trebuie sa stii cat de putin regulamentul scolar sau cateva dintre regulile elementare.

Elevul sau parintele are dreptul de a contesta rezultatele testelor

Elevul sau parintele are dreptul de a contesta rezultatele evaluarilor de la clasa, solicitand invatatorului sau profesorului sa le justifice in termen de cinci zile de la comunicare, potrivit Regulamentului de organizare a unitatilor din preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit regulamentului, elevii si parintii, tutorii sau sustinatorii legali ai acestora au dreptul sa fie consultati si sa-si exprime optiunea pentru disciplinele aflate in oferta educationala a unitatii de invatamant, in concordanta cu nevoile si interesele de invatare ale elevilor, cu specificul scolii si cu nevoile comunitatii locale/partenerilor economici.

Elevul sau, dupa caz, parintele, tutorele sau sustinatorul legal are dreptul de a contesta rezultatele evaluarii, solicitand cadrului didactic sa justifice rezultatele acesteia, in prezenta elevului si a parintelui, tutorelui sau sustinatorului legal, in termen de cinci zile de la comunicare. In situatia in care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfacatoare, elevul sau parintele, tutorele sau sustinatorul legal poate solicita, in scris, directorului unitatii de invatamant, reevaluarea lucrarii scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

Pentru solutionarea cererii de reevaluare, directorul va desemna doua cadre didactice de specialitate, din unitatea de invatamant, care nu predau la clasa respectiva si care vor reevalua lucrarea scrisa. Media notelor acordate separat de cele doua cadre didactice este nota rezultata in urma reevaluarii. In cazul invatamantului primar, calificativul este stabilit, prin consens, de catre cele doua cadre didactice.

In cazul in care diferenta dintre nota initiala, acordata de cadrul didactic de la clasa si nota acordata in urma reevaluarii, este mai mica de un punct, contestatia este respinsa si nota acordata initial ramane neschimbata. In cazul in care diferenta dintre nota initiala si nota acordata in urma reevaluarii este de cel putin de un punct, contestatia este acceptata. Calificativul sau notele obtinute in urma contestatiei, raman definitive.

Tot potrivit regulamentului, conducerea si personalul din unitatea de invatamant nu pot face publice datele personale si rezultatele scolare, ale elevilor.

Regulamentul mai prevede ca unitatile de invatamant sunt obligate sa asigure elevilor servicii complementare cum ar fi: consilierea in scopul orientarii profesionale, consilierea psihologica si sociala, prin personal de specialitate. La inceputul fiecarui an scolar, pe baza metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului Educatiei si ministrului Sanatatii, se realizeaza examinarea starii de sanatate a anteprescolarilor, prescolarilor si elevilor.

Tot in regulament este prevazut ca elevii au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutiile publice.De asemenea, elevii din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal de stat, particular autorizat/acreditat beneficiaza, pe tot parcursul anului calendaristic, de tarif redus cu 50% pentru transportul local in comun, de suprafata, naval si subteran, precum si pentru transportul intern auto, feroviar si naval.

Ministerului Educatiei , prin unitatile de invatamant, deconteaza elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, cheltuielile de transport, pe baza de abonament, in limita a 50 km, in conformitate cu prevederile legale. De aceeasi facilitate beneficiaza si elevii care locuiesc la internat sau in gazda carora li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a opt calatorii dus-intors pe semestru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.