Acasă Stirile zilei Bani Isarescu: Bancile vor reesalona credite doar la clientii care gafaie

Isarescu: Bancile vor reesalona credite doar la clientii care gafaie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care „gafaie” si sunt aproape de neperformanta, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Schema fiscala privind restructurarea creditelor reprezinta un prim pas spre diferentierea impozitarii, prin limita de venit de 1.600 de lei impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului, considera guvernatorul BNR.

„In ultima instanta, daca persoanele carora i se adreseaza aceasta masura sunt limitate la 1.600 lei, este un prim pas spre diferentierea inpozitarii”, a spus Isarescu.

Luni seara, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI), premierul Victor Ponta a a anuntat programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi încheiat vreo întelegere cu institutiile de credit.

Restructurarea trebuie sa îndeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara întarzieri la plata sau cu întarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul în lei aferent valutei în care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Ponta a aratat ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului.

Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea împrumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei în 2014.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos