Acasă Life Dezvoltare Personala Intelege profunzimea vietii tale cu doar 11 invataturi traditionale budiste Zen!

Intelege profunzimea vietii tale cu doar 11 invataturi traditionale budiste Zen!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

9. Corect si gresit

Foarte multi elevi de prin diferite parti ale Japoniei veneau la cursurile de meditatie ale lui Bankei. In timpul unei astfel de curs, unul dintre elevi a fost prins furand. Problema i-a fost prezentata lui Bankei, iar solicitarea celor care l-au prins a fost ca cel prins in fapt sa fie trimis acasa. Bankei a ignorat fapta elevului.

Cateva zile mai tarziu, elevul a fost prin din nou, dar si de aceasta data problema a fost ignorata de Bankei. Ignoranta lui Bankei i-a infuriat la culme pe ceilalti elevi. Acestia au semnat o petitie prin care cereau exmatricularea hotului.

Atunci cand Bankei a citit petitia i-a chemat pe toti elevi in fata sa. “Voi sunteti intelepti.”, le-a spus acesta. “Voi stiti ceea ce este corect si ceea ce este gresit. Puteti merge in alta parte sa studiati daca doriti, dar acest frate sarac al nostru nu stie nici macar ce este binele si ce este raul. Cine-l va invata daca eu nu o fac? Am de gand sa-l tin aici, chiar daca nu va mai ramane nimeni in afara de el.”

Lacrimile au inceput sa curga pe obrazul fratelui care a furat. Toata dorinta acestuia de a fura disparuse.

 

10. Nimic nu exista

Yamaoka Tesshu, un tanar student Zen, se afla in cautarea unui autentic maestru spritual. Acesta l-a intalnit pe Dokuon Shokoku.

Dorind sa-si arate priceperea in fata maestrului, acesta a spus: “Mintea, Buddha si fiintele simtitoare, la urma urmei, nu exista. Adevarata esenta a fenomenelor este goliciunea. Nu exista realizare, nu exista iluzii, nu exista mediocritate. Nu este necesar sa ofer sau sa primesc ceva.”

Dokuon a stat si l-a ascultat in liniste. Din senin l-a lovit pe Yamaoka cu un bat de bambus, fapta ce l-a enervat la culme pe acesta.

“Daca nu exista nimic, de unde provine aceasta furie a ta?”, l-a intrebat Dokuon.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos