Acasă Stirile zilei Cine este si cum traieste cel mai sarac PRESEDINTE din lume: „Traiesc...

Cine este si cum traieste cel mai sarac PRESEDINTE din lume: „Traiesc exact cum traiam si cand nu eram presedinte” VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Este considerat drept cel mai sarac presedinte din lume si se mandreste cu asta. Jose Mujica, presedintele Uruguayului, a povestit despre stilul sau de viata simplu, un om care traieste in acelasi cartier, in aceeasi casa si in acelasi fel.

„Nu sunt un presedinte sarac. Saraci sunt oamenii care au nevoie de multe – Seneca a spus acest lucru. Eu sunt un presedinte auster”, a spus Jose Mujica intr-un interviu luat de jurnalista Christiane Amanpour de la CNN.

Fost membru in guerrilla marxista, presedintele Uruguayului isi doneaza 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987, vinde flori impreuna cu sotia sa in propria casa, o locuinta modesta din Montevideo pe care nu a schimbat-o pentru palatul prezidential.

„Nu am nevoie de multe. Traiesc exact cum traiam si cand nu eram presedinte – in acelasi cartier, in aceeasi casa, in acelasi fel. Si sunt un republican”.

Jose Mujica traieste asemenea majoritatii pentru ca majoritatea poporului a fost cea care l-a votat, isi motiveaza el stilul de viata, adaugand ca din punct de vedere moral nu are dreptul de a trai ca o minoritate in tara sa.

„Multe persoane vor bani in cantitati mari. Nu ar trebui sa intre in politica. E felul meu de a vedea lucrurile. Nu improvizez. Nu fac marketing. Aceasta este filosofia mea”, a mai spus presedintele Uruguayului.


Mujica s-a intalnit cu presedintele Statelor Unite luni la Casa Alba. Intrebat cum este pentru un fost membru al guerrillei marxiste sa paseasca in interiorul celui mai puternic dintre simbolurile Occidentului, Mujica a spus ca trebuie sa accepte „aceasta planeta”, chiar daca nu stie daca este sau nu de acord cu ea.

In decembrie 2013, Uruguay a devenit prima tara care a legalizat productia si vanzarea canabisului, decizie laudata si criticata in lumea intreaga.

„Regularizam o piata clandestina pe care vrem sa o legalizam”, a explicat presedintele uruguayan. „Nu extindem dependenta. Incercam sa rezolvam problema in timp util pentru oamenii care se lupta cu aceasta dependenta, care, ca orice alta dependenta, este un lucru rau.”

Regularizarea consumului si a utilizarii de marijuana este o masura impotriva traficului de droguri si ar putea duce si la diminuarea consumului, explica Mujica:

„Incercam sa luam piata din mainile traficantilor”.

„Cand adaugi o aura de interzis la toata afacerea, ii indemni de fapt pe cei tineri sa sse apuce de droguri. Totusi, daca prezinti totul drept sub forma unui produs controlat pe care il poti procura la farmacie – asemenea altor medicamente precum morfina, folosita pentru anumite prescriptii – atunci luam tot misterul marijuanei si lovim in dealerii de droguri”, a mai spus presedintele Uruguayului.

Cat despre industria tutunului, Mujica, in calitate de fost fumator, spune ca este un ucigas care trebuie sa fie adus sub control. Gigantul american Philip Morris a dat Uruguayul in judecata din cauza legilor sale impotriva fumatului.

„Nu este vorba de companii, nu e vorba de procese. Spun doar ca trebuie sa luptam serios impotriva acestui lucru. Viata merita totul si trebuie sa luptam pentru ea. Sa fii in viata e un miracol”.

Povestea presedintelui Mujica este cu atat mai remarcabila cu cat a petrecut 14 ani in inchisoare, o perioada de timp fiind inchis in regim solitar:

„Cand petreci mult timp de unul singur in regim de celula, o broasca, un sobolan care vine sa manance pentru ca lasi niste firimituri acolo – aceasta este viata. Este viata pe care o ai acolo”.

„Si probabil nu exista nimic mai rau decat singuratatea dupa moarte”, a adaugat presedintele Uruguayului. „Suntem fiinte gregare. Avem nevoie de societate pentru a trai. Nu ne salvam niciodata de unii singuri, de fiecare data ne salvam impreuna cu altii. Sunt aspecte elementare ale vietii. Dar sunt lucruri pe care prea des le uitam”.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos