Acasă Life Dezvoltare Personala Intelege profunzimea vietii tale cu doar 11 invataturi traditionale budiste Zen!

Intelege profunzimea vietii tale cu doar 11 invataturi traditionale budiste Zen!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O mare parte dintre invataturile traditionale Budiste Zen, stau ascunse in spatele unor povestiri foarte scurte si pline de talc. De cele mai multe ori nu putem sa intelegem profunzimea acestor povesti imediat, de aceea va invitam ca dupa ce cititi fiecare poveste, sa meditati vreme de cateva minute la mesajul profund pe care-l ascunde aceasta. Cu siguranta, astfel, frumusetea si simplicitatea mesajului vor atinge un loc profund in inima ta.

1. O ceasca de ceai

Nan-in, un maestru japonez care a trait in timpul erei Meiji (1868-1912), a primit vizita unui profesor universitar. Acesta era dornic sa cunoasca mult mai multe despre traditia Zen.

Nan-in a servit un ceai. Acesta l-a servit si pe vizitatorul sau. I-a turnat ceai in cana pana la refuz, iar apoi a continuat sa-i toarne.

Profesorul a privit uimit intreaga scena, pana in momentul in care nu s-a mai putut stapani: “Este plina! Nu mai ai de ce sa mai torni ceai.”

“La fel ca si in cazul acestei cesti,” a spus Nan-in, “esti plin de propriile tale opinii si speculatii. Cum pot sa-ti arat eu Zen daca nu reusesti sa-ti golesti ceasca?”

2. Greutatea

Doi calugari se intorceau la manastire la lasarea intunericului. Plouase si drumul era plin de balti. Intr-un loc, o tanara femeie frumoasa se afla in imposibilitatea de a trece pe partea cealalta a drumului datorita baltilor care o inconjurau. Cel mai mare dintre cei doi calugari a ridicat-o in spinare si a trecut-o pe partea cealalta a drumului si astfel, cei doi calugari si-au continuat drumul spre manastire.

Seara tarziu, calugarul tanar a venit la cel batran si i-a spus “Sfintia ta, noi suntem calugari, avem voie noi sa atingem o femeie?”

Calugarul mai in varsta i-a raspuns:

“- Nu, nu avem voie.”

“- Dar femeiea pe care ati ajutat-o sa treaca pe partea cealalta a drumului?”

“- Am lasat-o de mult pe partea cealalta a drumului, dar tu o cari in continuare”, spuse zambind calugarul in varsta.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos