Acasă Sanatate Ingrijorator! De ce romanii se vindeca mai greu decat locuitorii altor tari!

Ingrijorator! De ce romanii se vindeca mai greu decat locuitorii altor tari!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un studiu ingrijorator a iesit pe piata si arata starea de sanatate a tuturor romanilor. Romanii sunt nevoiti sa astepte pana la 43 de luni ca sa aiba medicamente de ultima generatie.

Diferentele de consum de medicamente inovatoare in mai multe arii terapeutice majore demonstreaza ca Romania se afla nu doar in urma unor tari dezvoltate din vestul Europei, dar si in urma multor tari din regiunea central si est-europeana, conform studiului IQVIA (QuintilesIMS), „Accesul pacientilor romani la medicamente inovatoare”, realizat in noiembrie 2017, pentru ARPIM.

In domenii precum cardiologia, diabetul, unele forme de cancer sau psihiatria, consumul de medicamente inovatoare este cu 50% mai mic decat media europeana, acesta fiind un indicator care confirma faptul ca Romania nu reuseste sa ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alti pacienti din tarile din jur.

Acelasi studiu arata ca in perioada 2013 – 2016, din 156 medicamente inovatoare aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate si gratuite din Romania. Italia a introdus la compensare 86 de medicamente, Slovenia 52, iar Bulgaria 33. Romania se afla cu mult sub media europeana de 51 de medicamente.

„Pacientii romani au dreptul de a avea acces la ceea ce se numeste <<gold standard of treatment>>, mai exact cel mai eficient medicament pentru afectiunea lor disponibil pe piata la un moment dat, ca si ceilalti pacienti europeni. Datele ne arata ca avem un decalaj destul de mare de acoperit, mai ales daca luam in considerare faptul ca progresul tehnologic remarcabil al ultimilor ani a dus standardul terapeutic european catre produse net superioare ca eficacitate si eficienta.

Inovatia in medicina salveaza vieti doar daca pacientii au acces la ea. si ne dorim ca pacientii romani sa aiba acces permanent la tratamente inovatoare in aceeasi masura in care au si pacientii europeni.

Romania are acum sansa de a recupera din decalaj, data fiind cresterea economica fara precedent. De altfel, autoritatile au facut pasi majori in deschiderea listei de medicamente compensate si apreciem eforturile lor. Solutia pentru reducerea decalajului de tratament este cea aplicata de toate celelalte tari, un parteneriat intre autoritati, comunitatea medicala, pacienti si reprezentantii cercetarii si ai progresului in medicina. Este ceea ce ne propunem prin evenimentul organizat astazi”, a declarat Radu Rasinar, Presedinte ARPIM.

Din momentul in care un medicament nou este aprobat de autoritatile competente si pana cand acesta este introdus la compensare trec 43 de luni, de doua ori mai mult decat in Bulgaria sau in Cehia, ne arata studiul IQVIA (QuintilesIMS). in Germania, perioada de introducere a tratamentelor noi pe lista de medicamente compensate este sub o luna, iar in Marea Britanie dureaza 4 luni, potrivit aceluiasi studiu.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos