Acasă Sanatate Informatii care pot salva vieti! Ce sa faci in cazul in care...

Informatii care pot salva vieti! Ce sa faci in cazul in care cineva sufera un atac de cord pas cu pas?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

1. Reducerea tensiunii la nivelul inimii – Fa pacientul sa se simta cat mai confortabil cu putinta, intr-o pozitie semi-asezata, cu capul si cu umerii bine sprijiniti si cu genunchii indoiti pentru a reduce tensiunea la nivelul inimii. Slabeste hainele la nivelul gatului, pieptului si taliei.

2. Solicita ajutor de urgenta. Tine trecatorii departe de pacient.

3. Ofera-i medicamente pentru angina pectorala. Daca pacientul are medicamente pentru angina pectorala, ajuta-l sa le ia. Ajuta-l sa se calmeze si incurajeaza-l sa se odihneasca.

4. Ofera-i aspirina. Daca  pacientul este pe deplin constient, da-i un comprimat de aspirina in doza completa (300 mg). Spune-i sa o mestece incet astfel incat sa se dizolve si sa fie absorbita mai rapid in sange dupa ce ajunge in stomac. Aspirina ajuta la ruperea cheagurilor de sange, minimizand gradul de afectare musculara in timpul unui atac de cord.

5. Monitorizeaza pacientul. Verifica in mod regulat, in special respiratia, pulsul si starea de constiinta.

Ce sa faci in cazul unui pacient inconstient

1. Deschiderea cailor respiratorii. Verifica daca respira si pregateste-te sa incepi procedura de resuscitare.

2. Cauta un AED. Cere-i cuiva sa aduca un AED (defribilator extern automat) daca este posibil, in timp ce tratezi pacientul. AED ofera un soc pentru a corecta un ritm cardiac anormal numit fibrilatie ventriculara, care este cauza unor atacuri de cord. Aceste aparate se gasesc in majoritatea locurilor publice, cum ar fi centrele comerciale sau garile (sau asa ar trebui).

3. Foloseste un AED. Un AED este simplu de utilizat. Ataseaza tampoanele asa cum este indicat pe masina Un AED va livra un soc numai daca starea pacientului indica faptul ca este necesar. Daca ai atasat AED unui pacient, lasa aparatul in permanenta pornit si lasa placutele atasate, chiar daca pacientul pare ca isi revine.

Ce urmeaza?

Asteapta venirea echipelor medicale. Cu cat mai devreme primeste o persoana ajutor medical avansat, cu atat sunt sanse mai mari de supravietuire. Un diagnostic va fi confirmat la spital cu o electrocardiograma (ECG) si teste de sange. Ingrijirea avansata poate include o sedere in unitatea de terapie intensiva si tratamentul cu medicamente sau chiar chirurgie. Scopul este minimizarea durerii, restabilirea alimentarii cu sange a muschiului cardiac deteriorat si prevenirea complicatiilor.

Daca este angina

Daca durerea dispare dupa ce persoana se odihneste dupa cateva minute, este posibil sa fie un atac de angina. Aceasta este o afectiune pe termen lung in care arterele coronare (ale inimii) sunt inguste, astfel incat muschiul inimii sa nu poata obtine suficient sange pentru a-si satisface cererile. Cineva diagnosticat cu angina pectorala va avea la indemana medicamente pentru cazurile de atac.

1. Ajuta pacientul sa se calmeze. Aseaza-l jos.

2. Ajuta-l sa-si administreze medicamente. Ajuta-l pe pacient sa gaseasca medicamentele (de obicei o tableta sau spray). Daca este necesar, ajuta-l sa-l ia. Daca pacientul nu are nici un medicament la indemana, cere-i imediat ajutor de urgenta. Trateaza-l asa cum am descris mai sus.

3. Urmareste starea pacientului. Atacul ar trebui sa se usureze in cateva minute. Daca durerea nu se usureaza sau daca persoana nu are nici un medicament, trateaza-l ca fiind atac de cord.

Sursa