Dependenta de fumat este de fapt o dependenta de nicotina, un alcaloid gasit in planta de tutun. Atunci cand frunzele sunt uscate si arse, nicotina este eliberata in organism, unde este absorbita, ca orice alta substanta. Corpul incepe sa formeze o dependenta foarte rapida la nicotina, facandu-te sa doresti din ce in ce mai mult, in ciuda cunoscutelor riscuri asociate cu fumatul.  Motivul pentru care acest obicei este atat de adictiv este ca ofera un “buzz” de placere, este asociat in mod eronat cu reducerea stresului si nu numai. Cu toate acestea, in schimbul tuturor acelor efecte temporare, rezultatul poate fi o dependenta pe viata si o multime de probleme de sanatate. In continuare va vom prezenta care sunt cele mai comune dintre acestea:

1. Cancerul

Principala ingrijorare in ceea ce priveste dependenta de tutun este cancerului pulmonar, deoarece multe dintre substantele chimice incluse in tigari, precum si compusii naturali care ard in tutun sunt carcinogeni. Acest lucru este evident, in primul rand la nivelul plamanilor, deoarece acolo ajunge cea mai mare cantitate de fum, dar poate cauza cancer al gingiilor, cavitatii orale, gatului, precum si a altor parti aparent neafectate de fum, cum ar fi de rinihi, de ficat, de stomac, de colon sau de pancreas. Cercetarile arata ca 1 din 3 morti cauzate de cancer sunt legate de dependenta de tutun.

2. Boala pulmonara obstructiva cronica

BPOC este un termen larg care include multe afectiuni pulmonare progresive care fac mult mai dificil procesul respiratiei. Aici este inclus enfizemul, bronsita cronica si formele severe de astm. Marea majoritatea a persoanelor care sufera de BPOC sunt fumatori sau au fost fumatori in trecut.

3. Fum secundar

Ceea ce multi oameni nu si-au dat seama este ca fumatul pasiv este, de asemenea, extrem de periculos, iar aproape de 900.000 de decese pe an sunt legate de inhalarea fumului pasiv. In cele mai multe situatii, faci alegeri are sa-ti sprijine sanatatea, dar cand vine vorba de dependenta de nicotina, ii afectezei si pe ceilalti in mod negativ.

4. Boala coronariana

Fumatul poate contribui la multi dintre factorii preliminari pentru boala coronariana, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, hipertensiunea arteriala, colesterolul ridicat si inactivitatea fizica, motiv pentru care persoanele cu boli de inima sunt fumatori in mod disproportionat. Acest lucru poate reduce drastic durata de viata si poate creste riscul de formare          a cheagurilor de sange, infarct miocardic si accident vascular cerebral.

5. Sarcina

Fumatul in timpul sarcinii creste semnificativ riscul de nastere prenatala, greutate scazuta la nastere si nastere mortala. Desi a devenit un taoo sa fumezi in timp ce esti insarcinata in unele parti ale lumii, exista zone in care femeile fumeaza cu regularitate in ciuda faptului ca sunt gravide.

6. Densitate minerala osoasa

Dependenta de tutun s-a dovedit a avea efectul de a slabi oasele si este pozitiv corelata cu osteoporoza prematura. Asa ca, daca esti ingrijorat de sanatatea oaselor, renuntarea la fumat reprezinta primul pas in directia corecta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.