Acasă Utile Informatii care ar putea sa-ti salveze viata! Ce sa faci ca sa...

Informatii care ar putea sa-ti salveze viata! Ce sa faci ca sa scapi cu viata in caz de incendiu?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dincolo de tragedia de la Clubul Colective din Bucuresti apar o serie de aspecte directe si indirecte. La cele directe ne referim la modul in care s-a autorizat evenimentul, locatia si cladirea iar la cele indirecte ne referim la cat de pregatita este societatea pentru astfel de evenimente. Ne referim aici la pregatirea populatiei, la legislatie si la tot ceea ce ar trebui sa stie lumea despre un incendiu.

 

Mai jos aveti cateva recomandari facute de Fundatia pentru Popmpieri Bucuresti despre cum sa iesi cu viata dintr-o cladire in flacari. Uneori usile si ferestrele sunt blocate si este posibil sa nu fii capabil sa parasesti cladirea asa cum te-ai astepta. Nestiind ce sa faci in timpul unui incendiu si cum sa parasesti cladirea este esential sa utilizezi aceste sfaturi pentru a te autoevacua in conditii de siguranta.

TREBUIE SA CUNOSTI O IESIRE DE URGENTA

Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa nu cunosti decat o singura cale de iesire din cladire. Oricand te afli intr-o cladire, trebuie sa stii daca exista mai mult de o iesire sau intrare. Ar trebui sa stii intotdeauna o iesire alternativa a locatiei pentru ca uneori iesirea principala poate fi blocata sau inchisa in timpul unui incendiu. Cel mai adesea, lifturile sunt scoase din functiune in mod automat in timpul unui incendiu pentru ca este oprita alimentarea cu curent. Daca nu cunosti un alt traseu poti deveni confuz si poti ramane blocat in cladire. Atunci cand te afli in cladiri mari, hoteluri, scoli sau centre comerciale ar trebui sa cunosti intotdeauna posibilele iesiri de urgenta.

EVACUAREA PE FEREASTRA

• daca ai fost surprins intr-o cladire si trebuie sa iesi pe fereastra, fa acest lucru cu multa precautie.
• in cazul in care fereastra este la etajul doi sau mai sus vei avea nevoie de ajutor.
• NU sari de la aceasta inaltime pentru ca poate fi fatal.
• daca poti, tine usa camerei inchisa si foloseste prosoape umede, cearsafuri sau imbracaminte pentru a astupa zonele usii pe unde poate patrunde fumul in camera.
• daca nu ai la dispozitie apa, pur si simplu utilizeaza materiale uscate.
• deschide fereastra si foloseste un cearsaf alb agatat de tocul geamului drept semnal SOS. In acest fel pompierii vor fi in masura sa te localizeze si sa te salveze.
• un vecin ar putea fi in masura sa te ajute rapid inainte de a ajunge la tine pompierii.

PARASESTE CLADIREA PE PODEA

• acopera-ti gura si nasul cu o bucata de imbracaminte pentru a putea respira si asigura-te ca te poti deplasa cat mai repede posibil spre iesire.
• cand parasesti o cladire in flacari, ar trebui sa stai intotdeauna cat mai aproape de podea pentru ca acest lucru iti va permite sa inhalezi cat mai putin fum. Inhalarea de fum este extrem de periculoasa si poate duce rapid la pierderea cunostintei.
• deoarece incendiul se dezvolta rapid creste nivelul cantitatii de fum si caldura iar in apropierea podelei exista intotdeauna fum mai putin si o caldura ce-ti va permite parasirea cladirii. In plus temperatura la nivelul podelei este mult mai mica in comparatie cu plafonul unde temperatura poate atinge 800° / 1000° C. De aceea deplaseaza-te la un nivel cat mai jos pentru a evita arsurile.

STABILESTE DIN TIMP UN LOC DE INTALNIRE

• in cazul unei situatii de urgenta stabileste din timp un loc de intalnire cu membrii familiei tale. Pe masura ce fiecare persoana din familie este evacuata in siguranta, acestea ar trebui sa mearga la locul de intalnire.
• nimeni nu ar trebui sa se intoarca dupa ceilalti sau sa plece in cautarea lor.
• cand toata lumea ajunge acolo, vei sti ce membri ai familiei sunt in siguranta.
• daca cineva nu ajunge, anunta imediat pompierii iar acestia vor cauta si salva acea persoana.
• niciodata sa NU te intorci in casa in flacari.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos