Acasă Stirile zilei Stiinta IMAGINE UNICA surprinsa de telescopul Hubble in 10 ani! Vezi FOTO

IMAGINE UNICA surprinsa de telescopul Hubble in 10 ani! Vezi FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Telescopul Hubble a surprins o imagine unica in zece ani, fotografie ce cuprinde peste zece mii de galaxii vechi de miliarde de ani.

O imagine realizata de oamenii de stiinta de la NASA, cu ajutorul telescopului spatial Hubble, a impresionat pe toata lumea datorita numarului mare de galaxii surpinse si a culorilor vii, obtinute prin includerea luminii ultraviolete, invizibila ochiului uman, in conditii normale, relateaza Daily Mail.

Imaginea este compusa dintr-o serie de fotografii realizate in spectrul ultraviolet, intr-o perioada de aproape zece ani, care au fost adaugate imaginilor mai vechi, in spectrul vizibil si cel infrarosu apropiat.

Fotografia data publicitatii de NASA cuprinde mai mult de 10.000 de galaxii, unele dintre ele mai vechi de 13 miliarde de ani, aparute la doar cateva sute de milioane de ani de la Big Bang. Observarea acestora a fost posibilita gratie includerii luminii ultraviolete, care este emisa de stele foarte fierbinti, mari si relativ tinere. Telescopul spatial Hubble poate realiza astfel de imagini datorita faptului ca se afla in afara atmosferei terestre, unde stratul de ozon nu afecteaza lumina ultravioleta.

Imaginea imortalizeaza o regiune a spatiului cosmic numita Campul ultra profund Hubble (n.r. Hubble Ultra-Deep Field, in limba engleza), care are o densitate mai mica de stele puternic stralucitoare apropiate de Pamant, asftel ca cele mai indepartate pot fi observate mai usor. Observata de pe Terra, cu ochiul liber, zona studiata pare mai mica decat o bucata de hartie cu dimensiunile de 1 milimetru/1 milimetru, aflata la o distanta de un metru fata de observator. Regiunea, care acopera doar 13 milionimi din suprafata totala a cerului, cuprinde cel putin zece mii de galaxii, unele dintre ele, vechi de miliarde de ani.

IMAGINE UNICA surprinsa de telescopul Hubble in 10 ani! Vezi FOTO2

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos