Acasă Cultura Calendar Ortodox I se spunea si Sfantul Calator! Sfantul Spiridon al Trimitundei este praznuit...

I se spunea si Sfantul Calator! Sfantul Spiridon al Trimitundei este praznuit astazi in CALENDARUL ORTODOX!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Spiridon al Trimitundei a trait in secolul al IV-lea. S-a nascut in jurul anului 270, in Aski, Cipru, si a fost pastor de oi. Dupa moarte sotiei sale, alege sa duca o viata ascetica. Ajunge episcopul Trimitundei, o cetate din apropierea orasului Pafos. Participa la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325.

In fiecare an, pe 12 decembrie, papucii Sfatului Spiridon sunt schimbati. Se spune ca ei se tocesc ca urmare a drumului parcurs spre vestirea lui Hristos in intreaga lume. De aici si denumirea de „sfantul calator”. Din marturiile unor clerici reiese ca pentru perioade scurte de timp, trupul sfantului nu mai este prezent in racla, iar atunci cand revine, este cald si prafuit.

Acesta este si motivul pentru care, in cantarile Acatistului sau spunem:

„Bucura-te ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te ca incaltamintele tale slujesc ca dovada“.

Sfantul Spiridon a fost prins in timpul persecutiei, schingiuit si intemnitat. A trecut la cele vesnice in anul 348 d.Hr, la varsta de 78 de ani. Moastele sale se gasesc in Insula Corfu.

Troparul Sfantului Ierarh Spiridon
Glasul 1
Soborului celui dintai te-ai aratat aparator si de minuni facator, de Dumnezeu purtatorule Sfinte Spiridon, parintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moarta in groapa tu ai vorbit si sarpele in aur l-ai prefacut. Si cand ai cantat sfintele rugaciuni, ingeri ai avut impreuna cu tine slujind, preasfintite. Slava Celui Ce te-a preamarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.

Condacul Sfantului Ierarh Spiridon
Glasul 2
Cele de sus cautand…
De dragostea lui Hristos fiind ranit, preasfintite, mintea inaltandu-ti-se de lumina vie a Duhului, ai dobandit incercarea cea lucratoare, prin adanca-ti cugetare la cele inalte, insuflate de Dumnezeu si jertfelnic Dumnezeiesc facandu-te, cere pentru toti Dumnezeiasca iertare.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului Mucenic Sinet;
– Sfantului Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului;
– Sfintilor Cuviosi Amonata si Antu.

Sursa: crestinortodox.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos