Acasă Stirile zilei GUVERNUL va relua discutiile cu FMI privind reducerea TVA la 9% pentru...

GUVERNUL va relua discutiile cu FMI privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de BAZA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Guvernul va relua discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de baza, a anuntat premierul Victor Ponta.

In vara, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma la seminarul Talks about European Funds ca bugetul pentru anul viitor va include „cu siguranta” TVA de 9% la alimente, daca aceasta masura nu va fi implementata din acest an.

Constantin a afirmat ca scaderea TVA la paine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea pretului, dar va micsora evaziunea ficala cu 15-20%.

Presedintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat atunci, dupa o discutie cu reprezantantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca pentru masurile economice propuse de Guvern trebuie realizate „studii de impact” pana in toamna, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegatia FMI aratandu-se deschisa la propunerile Executivului.

Dupa intalnirea cu misiunea de experti internationali, Barna a fost intrebata de jurnalisti care a fost pozitia oficialilor fata de masura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de baza.

„Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi sa existe subventii pentru producatorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (…) Se fac studii si, pana la momentul noiembrie, cand vom avea proiectul de buget, putem sa vedem ce anume putem face in domeniul fiscalitatii”, a spus presedintele Comisiei de buget, mentinand faptul ca discutiile vor fi reluate la momentul realizarii proiectului de buget pe 2013.

In luna mai, reprezentantii FMI au afirmat ca reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA.

Premierul Victor Ponta declara, tot in luna mai, ca impreuna cu ministrul Agriculturii a inceput sa faca „toate presiunile” asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, sustine ca o eventuala reducere a taxei la alimente va fi decisa dupa alegerile din toamna.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos