Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, a decis miercuri Guvernul. „Guvernul a aprobat 6 hotarari de Guvern care vizeaza desfasurarea alegerilor locale. A fost confirmata data de 5 iunie, data alegerilor locale”, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Intrebat daca se mai pot organiza alegeri locale in doua tururi de scrutin, Suciu a precizat ca, din acest punct de vedere, ‘‘lucrurile sunt pe un anumit fagas si nu se mai pot intoarce”.

„Daca exista alte elemente de constitutionalitate care pot intoarce, nu pot sa comentez, dar, din perspectiva Guvernului, lucrurile au fost asumate prin HG care stabilesc intregul calendar”, a adaugat Suciu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, stabilirea datei de 5 iunie a avut in vedere prevederile legale potrivit carora ziua alegerilor se stabileste prin Hotarare de Guvern cu cel putin 75 de zile inaintea votarii si permite consilierilor locali, judeteni si primarilor alesi in scrutinul electoral anterior sa isi incheie mandatele obtinute pentru o perioada de patru ani.

In cazurile de balotaj si situatiile in care se vor constata fraude electorale, un nou tur de scrutin va fi organizat duminica, 19 iunie.

Pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea in bune conditii a alegerilor locale din 2016 este prevazuta suma de 350.663.000 lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat, mentioneaza sursa citata.

In suma alocata de la bugetul de stat, sunt incluse si fondurile necesare pentru plata indemnizatiilor membrilor birourilor electorale de circumscriptie, ale birourilor electorale ale sectiilor de votare si ale aparatului tehnic auxiliar al acestora. Inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 115/2015, aceste cheltuieli erau asigurate din bugetele locale.

Mai mult, sunt previzionate si costurile de implementare a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Totodata, un element de noutate a fost adus prin introducerea operatorilor de calculator in sectiile de votare ale caror indemnizatii sunt asigurate de la bugetul de stat.

Executivul a mai adoptat si calendarul actiunilor din perioada electorala a alegerilor locale din acest an. Astfel, pana la 26 martie, vor fi desemnati judecatorii din Biroul Electoral Central, urmand ca pana la 27 martie sa fie ales presedintele BEC si loctiitorul acestuia.

Incepand cu 11 aprilie pana pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile pentru consiliile locale, consiliile judetene si primari. Dupa perioada in care pot fi depuse contestatiile, data de 4 mai este termenul pentru ramanerea definitiva a candidaturilor.

Campania electorala va incepe pe 6 mai, cu 30 de zile inaintea alegerilor, si se va incheia pe 4 iunie, ora 7,00. In 5 iunie, votul va incepe la ora 7,00 si se va incheia la ora 21,00.

Printr-o alta hotarare, Guvernul a aprobat numerotarea circumscriptiilor electorale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, aceasta urmand sa se faca in mod similar cu numerotarea circumscriptiilor stabilita pentru alegerea Senatului si Camerei Deputatilor, adica in ordinea alfabetica a judetelor (ex. Circumscriptia electorala nr. 1 — Alba, Circumscriptia electorala nr. 2 — Arad etc), ultima — Circumscriptia electorala nr. 42 fiind cea a municipiului Bucuresti.

Un alt act normativ din pachetul adoptat stabileste modelul si conditiile de tiparire in cazul buletinului de vot.

„Pentru a facilita accesul alegatorilor la optiunea de vot, va fi inserata o legenda, in prima parte interioara a buletinului de vot, ce va contine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorti a ordinii pe buletinul de vot, precum si paginile din buletinul de vot in care acestia au fost inscrisi”, mai precizeaza Guvernul.

De asemenea, Cabinetul Ciolos a adoptat si o serie de masuri tehnice in vederea bunei organizari si desfasurari a alegerilor locale. Pentru coordonarea si urmarirea indeplinirii sarcinilor, se va constitui Comisia tehnica centrala condusa de ministrul Afacerilor Interne, din care vor face parte reprezentanti ai tuturor institutiilor publice cu atributii in organizarea alegerilor, precum si ai AGERPRES, Societatii Comerciale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice — Electrica, Societatii Romane de Televiziune, Societatii Romane de Radiodifuziune.

Intreg pachetul legislativ privind organizarea si desfasurarea alegerilor va intra in vigoare incepand cu 22 martie, data inceperii perioadei electorale, arata Executivul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.