Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a transmis miercuri ministrului Justitiei cererile insotite de referatul cauzei, in baza carora sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a trimis Parchetului General o cerere privind sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Madalin Voicu este acuzat de trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani, toate in forma continuata, iar Nicolae Paun, care detine si calitatea de presedinte al Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

Potrivit DNA, la initiativa Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 — 2013, proiectul „Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi”, cu finantare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

DNA sustine ca grupul tinta, reprezentand 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile, a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din acest grup.

„In momentul semnarii contractului, deputatul Paun a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor ‘Pro Europa’. Astfel, in contul detinut de asociatie, in perioada 27 septembrie 2010 — 19 decembrie 2013 au fost efectuate donatii in suma totala de 428.307,11 lei. (…) Obiectivele proiectului nu au fost realizate; majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane”, arata DNA.

Anchetatorii mai declara ca sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentand fonduri europene si aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea asociatiei si de catre managementul proiectului.

In plus, tot prin Asociatia Partida Romilor „Pro Europa”, in perioada 2010 — 2013, s-a derulat si proiectul intitulat „Acces pe piata muncii — O sansa pentru tine”, cu finantare din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului a constat in sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata, si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din noua judete ale tarii — Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui.

„A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc. Solicitarea la plata a acestor subventii, prin cererile de rambursare, este nejustificata, iar documentele atasate nu pot justifica modul de cheltuire a banilor”, mai spun procurorii.

DNA mentioneaza ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.

Procurorii au retinut ca a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13,3 milioane lei din bugetul Fondului Social European si peste 1,5 milioane lei din bugetul national).

Nicolae Paun este acuzat ca a obtinut pe nedrept fonduri europene aferente celor doua proiecte, in sensul in care a determinat stabilirea grupurilor tinta cu persoane fictive, in baza intocmirii unor documente ce nu corespund realitatii; i-a determinat pe angajatii din cadrul celor doua proiecte sa plateasca un procentaj din salariul pe care il incasau catre asociatie, cu titlu de donatie (donatiile astfel stranse, in mod nelegal, de asociatie, totalizeaza aproape 1,4 milioane lei); a intocmit si a semnat cererile de plata aferente celor doua proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespund realitatii, avand ca urmare prejudicierea bugetului comunitatilor europene cu suma de peste 24,2 milioane lei si bugetul de stat cu peste 3 milioane lei, reprezentand partea de cofinantare.

DNA mai arata ca, in perioada 2011 — 2015, Paun a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor „Pro Europa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.