Fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru infractiuni contra umanitatii, a ajuns miercuri la Penitenciarul Bucuresti-Rahova, unde a fost adus de politisti de la locuinta sa.

„Se deruleaza proceduri de identificare, verificare a dosarului cu documentele legale, insemnand mandatul de executare a pedepsei inchisorii, celelalte documente de identificare, dupa care urmeaza incarcerarea. Dupa incarcerare urmeaza perioada de carantinare-observare, ce dureaza 21 de zile. La sfarsitul acestei perioade se stabileste regimul de executare a pedepsei inchisorii si de asemenea penitenciarul in care o executa”, a declarant purtatorul de cuvant al Penitenciarului Bucuresti-Rahova, Gabriela Livadariu, conform Agerpres.

Ea a precizat ca la Penitenciarul Rahova se vor face evaluari medicale, psihologice, educationale si de asistenta sociala a lui Visinescu, potrivit legislatiei.

„Se informeaza despre executarea pedepsei, se aduc la cunostinta Legea de executare a pedepselor si celelalte documente ce reglementeaza drepturi, indatoriri, norme interne, de asemenea, toate prevederile legate de regimurile de executare a pedepsei inchisorii”, a adaugat purtatorul de cuvant.

Visinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la 20 de ani de inchisoare pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Instanta suprema a respins atat apelurile declarate de Alexandru Visinescu, de cele trei parti civile — Nicoleta Eremia, Elena Iacob si Anca Cernea, cat si de partile responsabile civilmente — Ministerul de Interne, ANP si statul roman prin Ministerul Finantelor Publice.

Unul dintre cei trei judecatori ai completului a facut opinie separata, in sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Visinescu si incetarii procesului penal in cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a fost trimis in judecata pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind acuzat de savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in legatura cu abuzurile exercitate asupra detinutilor politici.

Procurorii sustin ca, in perioada 1956 — 1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a savarsit actiuni si inactiuni sistematice, care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentate de detinutii politici incarcerati, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic.

Astfel, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.