Acasă Politic Grupul austriac OMV ar putea pierde Petrom! Vezi cum poate reveni in...

Grupul austriac OMV ar putea pierde Petrom! Vezi cum poate reveni in proprietatea statului

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Grupul austriac OMV ar putea primi in aceasta toamna lovitura care ameninta sa-i elimine din piata de energie europeana. Cativa parlamentari PSD, in frunte cu Florinel Butnaru, propun ca in regim de urgenta sa fie adoptata o lege care sa stopeze orice privatizare in urmatorii cinci ani.

O lovitura uriasa ar fi insa si propunerea, in aceeasi lege, de restituire integrala a activelor dobandite in urma privatizarilor frauduloase. Situatie in care pe lista ar putea intra nume precum Petrom, Sidex, Vega, Petromidia (din Grupul Rompetrol), Tractorul, Alro, Electroputere Craiova, ca sa le numim pe cele mai sonore.  Proiectul este sustinut de Liviu Dragnea si inspirat de prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, care vorbea la un moment dat de faptul ca statul roman nu ar mai avea nevoie de lichiditati provenite din privatizare”, potrivit celor de la Digi 24.

„Nu e vorba de vreo nationalizare, nu e vorba de vreo colectivizare sau de vreo confiscare, ci doar de reintrarea in patrimoniul statului a ceea ce prin infractiunea a fost scos din patrimoniul statului”, spune senatorul Serban Nicolae.

Dintre toate companiile privatizate dupa 1989, cea mai mare lovitura ar putea-o primi Grupul austriac OMV Petrom, pentru care Romania este a doua piata ca valoare dupa Austria. Inca de la momentul privatizarii (2004, in mandatul lui Adrian Nastase), presa romaneasca a etichetat la unison privatizarea Petrom drept una dintre cele mai catastrofale afaceri ale statului roman.

De atlfel, in 2007, Senatul Romaniei a demarat o ancheta cu privire la modul in care au fost vandute 51% din actiunile Petrom catre compania austriaca OMV. Din raportul comisiei de ancheta senatoriala reiese clar ca statul roman a fost pagubit serios prin aceasta vanzare, fiind indicate mai multe fraude comise – conflict de interese la incheierea contractului de consultanta, anularea impozitelor datorate, cifrele furnizate de consultant, au fost acceptate de stat fara verificare, etc.

Tot din 2007 dateaza si un raport al SRI cu privire la informarile făcute in privinta privatizarii Petrom. Inca din 2004, conform raportului SRI, se stia care sunt vulnerabilitatile contractului de privatizare. De asemenea, chiar foarte recent, in martie anul acesta, a devenit public un raport al Curtii de Conturi, care reclama faptul ca austriecii nu au respectat contractual de privatizare si nu au efectuat majorarea capitalului cu contravaloarea terenurilor primite de la stat si pe care au primit certificate de atestare a dreptului de proprietate, privand astfel statul de un pachet mai mare de actiuni.

In prezent, grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,9%, iar 9,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti. In cazul in care aceasta lege este adoptata inclusiv cu prevederea de restitutio in integrum, austriecii s-ar putea trezi fara cea mai profitabila companie din portofoliul grupului si implicit ar deveni insignifianti pe piata geostrategica a economiei globale – cea a energiei. Mariana Gheorghe a detinut in permanenta functia de CEO al OMV Petrom, iar recent au aparut informatii noi despre grupul de interese pe care l-a construit in jurul Petrom impreuna cu sotul Alexandru Sergiu Gheorghe, fost diplomat de cariera.

Cu 800 de benzinarii si cu 15.500 de angajati, Petrom extrage intreaga cantitate de titei a Romaniei si jumatate din cea de gaze. Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 4 miliarde de euro.

„Am discutat, nu ne vindem tara! Punct! Romania. Pamantul, apele, subsolul, averea, bogatia poporului roman. Aveti ceva impotriva? Vindeti-o dumneavoastra! Cum, nu stiti ce are Romania, avere si proprietate? Subsoluri, baraje, fabrici si uzine, pe romaneste”, spune Florinel Butnaru, co-initiator al legii.

Colegul sau de partid, Serban Nicolae, cel care a scris textul proiectului legislativ, a prezintat lista companiilor care nu ar trebui privatizate: CEC-ul, Loteria Romana, Posta, Transelectrica, Nuclearelectrica, Distrigaz, Transgaz, companii care sunt totusi detinatoarele unor sectoare cheie in ceea ce priveste interesul strategic al statului, arata realitatea.