Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Roman (GFR), a fost trimis miercuri in judecata de procurorii DNA pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia. In acelasi dosar, a fost deferit justitiei avocatul Doru Bostina, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Gruia Stoica se afla in prezent in stare de arest preventiv.

In luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect „Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Potrivit fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la licitatie. Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana ce controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale.

Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

DNA mai sustine ca in intervalul 23-24 ianuarie si pana in ziua licitatiei, 29 ianuarie 2014, Bostina l-a tinut la curent pe Gruia Stoica cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.