Acasă World Grecii au spus pas creditorilor internationali! Aproape 60% sunt impotriva!

Grecii au spus pas creditorilor internationali! Aproape 60% sunt impotriva!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cetatenii greci au votat in proportie de 59,8% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 40,2 pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale, relateaza mediafax.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 9 la suta din voturi, 59,8 % dintre alegatori au respins masurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 40,2 % s-au pronuntat in favoarea acestora.
Prezenta la urne a fost de 55,3 %.
Intrebarea adresata la referendum a fost: „Ar trebui acceptata propunerea formulata catre Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeana, de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International?” Prima casuta pe buletinul de referendum a fost „nu”, iar a doua „da”.
Referendumul de duminica a fost organizat la initiativa premierului de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut sa afle opiniile majoritatii cetatenilor despre masurile de austeritate propuse de creditorii ?arii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendum. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca o plata de 1,6 miliarde de euro catre FMI.
Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de „terorism” Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).
Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.