Acasă Sanatate Atentie! Soarele ne poate imbolnavi! Vezi care sunt cele mai afectate zone

Atentie! Soarele ne poate imbolnavi! Vezi care sunt cele mai afectate zone

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Indicele de radiatie ultraviolet ridicat are efecte asupra pielii si ochilor. La nivelul tegumentului, riscul major este aparitia cancerului, iar la ochi afectarea corneei, atentioneaza medicii.

„Efectul imediat al acestor radiatii sunt arsurile solare, dar si activarea unor boli fotoinduse cum ar fi urticarea solara, eruptia polimorfa la lumina, lupusul”, explica medicul dermatolog Mihaela Leventer, citat de doctorulzilei.

Pielea iradiata are o suferinta intensa care se va manifesta in momentul in care imunitatea organismului va fi mai slaba. „In astfel de ocazii, incasam multe radiatii, iar cota noastra scade, ceea ce face ca riscul de cancer de piele sa fie mai mare”, mai explica medicul dermatolog.

Un studiu recent a aratat ca o arsura solara produsa in prima parte a copilariei (pana la 7 ani) creste riscul de melanom (cancer de piele) cu 75%.

Pentru a va proteja de efectul radiatiilor evitati sa va expuneti in orele critice, cand soarele straluceste cel mai puternic (intre 11.00 si 16.00), nu consumati bauturi alcoolice pentru ca produc deshidratare si fac pielea mai sensibila, folositi ochelari cu factor de protectie UV si haine lejere.

In ceea ce priveste efectul radiatiilor asupra ochilor, specialistii spun ca leziunile nu sunt asa de grave. „Radiatiile se absorb la nivelul corneei, nu lezeaza tesuturi mai profunde (retina sau cristalin). Pot aparea, eventual, arsuri la nivelul corneei”, explica medicul oftalmolog Iulian Burcin.

Medicul spune ca mai grava e arsura care apare la nivelul ochiului dupa ce stam pe malul marii si radiatia se reflecta din apa, dar si daca apar arsuri la nivelul pleoapelor.