Acasă Sanatate Grasimea in exces poate cauza 11 tipuri de cancer! „Publicul si medicii...

Grasimea in exces poate cauza 11 tipuri de cancer! „Publicul si medicii trebuie sa acorde atentie obezitatii raportat la cancer”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

O analiza a peste 200 de studii, realizata de o echipa internationala de oameni de stiinta, a demonstrat ca exista dovezi solide care sustin asocierea dintre grasimea corporala in exces si mai multe tipuri de cancer, precum cel de colon, de san, pancreatic si ovarian.

Studiul evidentiaza o legatura solida intre stratul de grasime in exces si un risc crescut de 11 tipuri de cancer: de colon, de rect, endometrial, de san, ovarian, de rinichi, pancreatic, de cardie, de cai biliare si anumite tipuri de tumori de esofag si de maduva osoasa.

„Cred ca acum publicul si medicii trebuie sa acorde atentie obezitatii raportat la cancer”, a declarat referitor la aceste concluzii Marc Gunter, din cadrul Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerelor (International Agency for Research on Cancer – IARC), coautor al cercetarii. „A le spune oamenilor sa evite sa fie supraponderali nu numai ca reduce riscul de, spre exemplu, diabet si boli cardiovasculare, ci si pe cel de diverse tipuri de cancer”, a adaugat acesta.

Publicat in „British Medical Journal”, studiul a examinat dovezile prezentate de 204 de cercetari publicate anterior, care au analizat rezultate combinate de la mai multe cercetari ce dovedesc asocierea dintre grasimea corporala si dezvoltarea unor tipuri de cancer.

Dintre 95 de studii care au analizat masuratori ale obezitatii, precum indicele de masa corporala, 12 au oferit dovezi solide ale unei astfel de asocieri, cuprinzand un total de noua tipuri diferite de tumori. Analizarea acestor studii a dezvaluit ca un indice de masa corporala (IMC – raportul dintre masa corporala impartita la patratul inaltimii) mare creste riscul de aparitie a cancerului. in cazul barbatilor, pentru fiecare crestere a IMC cu 5kg/m2, riscul dezvoltarii de cancer colorectal sporeste cu 9%, iar in cazul femeilor care urmeaza un tratament de substitutie hormonala riscul de a dezvolta cancer mamar de san dupa menopauza e mai mare cu 11%. Cifrele sunt si mai ingrijoratoare in cazul cancerului de cai biliare, riscul crescand cu 56% pentru fiecare 5kg/m2 a IMC. Autorii noteaza ca restul de 83 de astfel de studii au avut rezultate mixte – 18% au fost catalogate drept „foarte sugestive” in ceea ce priveste excesul de grasime corporala si cancer, 20% nu au adus decat dovezi slabe, iar 25% nu au ajuns la astfel de concluzii.

Cand au fost luate in calcul si alte metode de masurare a obezitatii, numarul de cancere vizate de aceasta asociere a ajuns la 11.

Desi acest studiu nu explica modul in care greutatea in plus creste riscul de diverse tipuri de cancer, exista mai multe explicatii propuse anterior. „stim ca daca esti supraponderal acest lucru cauzeaza o perturbare a proceselor hormonale si metabolice”, a precizat Gunter, care noteaza ca grasimea in exces a fost asociata cu niveluri mai ridicate de estrogen, de insulina si de inflamatii, toate acestea putand afecta diviziunea celulara, mai arata sursa citata.

Potrivit dr. Rachel Orritt din cadrul Cancer Research UK, aceasta cercetare „utilizeaza criterii foarte stricte pentru a evalua dovezile si confirma ca obezitatea creste riscul de cancer, asociind multe dintre tipurile de cancer care au mai fost asociate in trecut”.

In opinia lui Orritt, greutatea in exces se afla pe locul al doilea, dupa fumat, in clasamentul celor mai usor de prevenit cauze ale cancerului. „Fie ca alegi sa urci pe scari sau ca optezi pentru variantele fara zahar ale sucurilor preferate, pot fi facute mici schimbari care pot face diferenta, ajutand la mentinerea unei greutati sanatoase si reducand riscul de cancer”, a adaugat aceasta.

Potrivit datelor publicate anterior de la doua organizatii caritabile de profil din Marea Britanie, aproape trei sferturi dintre britanici ar putea deveni supraponderali pana in 2035.

Sursa: Agerpres

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos